Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Cenu Jihomoravského kraje dostanou brankář Dostál, pěvkyně Kožená i dárce kostní dřeně Mrkvička

Hokejový brankář Lukáš Dostál, operní pěvkyně Magdalena Kožená nebo dárce kostní dřeně Václav Mrkvička obdrží za letošní rok Cenu Jihomoravského kraje. Zastupitelé dnes schválili udělení cen 11 lidem. Převezme je šest mužů a pět žen, uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Kraj uděluje ceny od roku 2004. Získávají je lidé, kteří svým životem, dílem, činností nebo jednáním reprezentují v určité oblasti Jihomoravský kraj a přispívají k jeho rozvoji či věhlasu.

Ocenění dostanou Dostál nebo Kožená

„Příběhy oceněných ukazují, že i v obtížných situacích lze dosáhnout velkých věcí a pozitivních změn. Inspirují nás, abychom i my přispívali k lepšímu světu. Za to všechno jim patří nejen tato symbolická cena, ale především velký dík," řekl Grolich.

Dostál, jenž vyrůstal v Bedřichovicích u Šlapanic, se letos stal spolu se svým týmem mistrem světa. Získá cenu za přínos v oblasti sportu. Ve stejné kategorii kraj ocení také Agátu Koupilovou, která se dlouhodobě věnuje para plavání. Na paralympiádě v Paříži získala ve finále na 200 metrů volným způsobem páté místo a vytvořila národní rekord.

Mezi umělci kraj ocení pěvkyni Koženou, která koncertuje po celém světě a je rovněž dlouholetou patronkou jihomoravského hudebního festivalu Concentus Moraviae. Cenu získá i prezident Festivalu Hudba Znojmo Jiří Ludvík a dramaturg a bývalý rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Petr Oslzlý.

VIDEO: Brněnský odchovanec Dostál pobláznil národ. Je to doma, křičel na Staromáku

Třiadvacetiletý odchovanec hokejového Brna Lukáš Dostál zastával na uplynulém světovém šampionátu v hokeji post prvního brankáře českého týmu a vedlo se mu náramně. Měl velmi výrazný podíl na zisku titulu mistrů světa a stal se nejlepším brankářem...

Kraj ocení i lidi z oblasti vědy

V oblasti vědy získá cenu David Kosař, jenž vede Katedru ústavního práva a politologie na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Kosař dlouhodobě zkoumá roli soudu a soudců v evropském kontextu. Cenu dále získá Mary Anne O’Connellová, která také působí na Masarykově univerzitě. Na základě jejího doporučení se vědci z Jihomoravského kraje stali členy prestižního vědeckého sdružení EMBO, což přispělo k nárůstu věhlasu regionu. Další oceněnou vědkyní je Šárka Portešová, která dlouhodobě zkoumá a vyučuje problematiku psychologie nadaných dětí.

Za přispění k věhlasu a dobrému jménu Jihomoravského kraje obdrží cenu dlouholetý ředitel Centra sociálních služeb Armády spásy v Brně Pavel Kosorin, jenž také v roce 2014 založil Potravinovou banku pro Brno a Jihomoravský kraj. Za hrdinský čin pak kraj ocení policistu Václava Mrkvičku, kterého kontaktoval Český národním registr dárců kostní dřeně jako vhodného dárce. Neváhal a s odběrem kostní dřeně souhlasil, zachránil tím lidský život. Oceněnou za pomoc zdravotně postiženým a potřebným je fyzioterapeutka Emilie Vallová. Za 30 let praxe pomohla mnoha dětem třeba po krvácení do mozku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky ocenění, Dostál, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Jihomoravského kraje dostanou brankář Dostál, pěvkyně Kožená i dárce kostní dřeně Mrkvička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.