Počasí dnes15 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Brněnský Dům pro Julii poskytl rodině sedmnáctiletého Vojty úlevu. Načerpali energii potřebnou pro další péči

Jediný dětský lůžkový hospic v Česku funguje v Brně od začátku srpna. Jeho služeb už využily první děti a jejich rodiče. Patří mezi ně i maminka sedmnáctiletého Vojty, který trpí vzácným nevyléčitelným onemocněním. „Dům pro Julii nám poskytl neuvěřitelnou úlevu,“ míní Jana Schwarzová.

Ulevit rodinám

Dům pro Julii zaplnil mezeru, která rodiče pečující o nevyléčitelně nemocné děti dlouho trápila. Český unikát nově poskytuje odlehčovací pobyty pro nemocné děti a jejich rodiny. Přestože se jedná o významný krok v oblasti dětské paliativní péče, v tuzemsku se potýká s legislativní i úhradovou problematikou.

VIDEO: V Brně otevřeli hospic pro děti. Dům pro Julii je první svého druhu v Česku

V jihomoravské metropoli vznikl dětský hospic. Péče o děti a mladistvé s nevyléčitelnými nemocemi se tím mění, Dům pro Julii je totiž první svého druhu v republice. Budova obklopená zelení se nachází v blízkosti domova pro seniory v ulici Kociánka.

Dětský hospic nabízí kombinaci zdravotní péče a sociálních služeb pro nevyléčitelně nemocné děti do šestadvaceti let. „Naše zařízení poskytuje rodinám prostor pro odpočinek a regeneraci, zatímco o jejich děti pečuje odborný tým. Provoz jsme zahájili s kapacitou čtyř obsazených pokojů, postupně ji budeme navyšovat,“ popsala první měsíc fungování zakladatelka a ředitelka neziskové organizace Dům pro Julii Radka Vernerová

První klienti hospice

Mezi prvními rodiny, které služeb hospice využily, patří Schwarzovi. „Dům pro Julii nám poskytl neuvěřitelnou úlevu. Díky pobytu jsme měli možnost odpočinout si, věnovat se i našemu mladšímu synovi, vzít ho poprvé společně s partnerem na výlety a koupaliště. V neposlední řadě věnovat se i sobě s partnerem a načerpat energii pro další péči. A přitom jsme věděli, že je o staršího syna skvěle postaráno,“ řekla Jana Schwarzová, která nepřetržitě pečuje o sedmnáctiletého syna v domácím prostředí.

Na diagnózu čekali skoro osm let

Vojta trpí velmi vzácným Ohtaharovým syndromem. „Chvíli po jeho narození jsme zjistili, že zdravotně neprospívá. Na diagnózu jsme nakonec čekali skoro osm let, lékaři zprvu nevěděli. Na jeho nemoc však není lék. Některé věci nejdou změnit, ale jsem ráda za péči zdravotních sestřiček a pečovatelek Domu pro Julii, již několik let k nám domů dojíždějí pomáhat s péčí o Vojtu. Teď poprvé zažil část letních prázdnin v krásném prostředí budovy Domu pro Julii. Vím, že o něj bylo s láskou a profesionálně postaráno,“ popsala svou zkušenost matka.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Jany Schwarzové

Štítky zdraví, hospic, paliativní péče, děti, Dům pro Julii, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský Dům pro Julii poskytl rodině sedmnáctiletého Vojty úlevu. Načerpali energii potřebnou pro další péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.