Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Charitativní spolek z Brna posílá na Ukrajinu polohovací postele, berle či ortézy

Do ukrajinského Dnipra v pátek z Brna vyjel kamion s humanitární pomocí. Spolek Brno pro Ukrajinu v něm poslal 37 elektrických polohovacích postelí, 16 vozíků a desítky berlí či ortéz. Poslouží raněným vojákům i civilistům, uvedl v tiskové zprávě člen výboru David Konečný. Spolek také na jaře organizoval prostřednictvím serveru Donio sbírku na specializovaný materiál pro zdravotníky působící v nemocnicích i na frontě ve východních oblastech Ukrajiny. Lidé do ní za tři měsíce darovali 250 000 korun.

Nyní spolek, jenž se dlouhodobě věnuje pletení maskovacích sítí a zásobování zdravotnických jednotek, zorganizoval zásilku v hodnotě přes 30 000 eur (v přepočtu asi 758 000 Kč).

„Začali jsme inventářem nabídnutým Diecézní charitou Brno, který pochází z Domova sv. Ludmily připravovaného na rekonstrukci. A díky několika dalším dárcům se pak množství materiálu výrazně zvětšilo až na jeden plný kamion," uvedl Konečný. Podle spolku jde o jednu z největších zásilek humanitárního materiálu z dobrovolnického sektoru, která letos z Brna na Ukrajinu míří.

Od května do července také spolek díky dárcům vybral čtvrt milionu korun. Za peníze koupil a frontovým zdravotníkům poslal specializovaná hemostatika, svorky zamezující kritickému krvácení a turnikety v celkové hodnotě přes 150 000 korun. Za zbylé peníze pořídil další materiál a část použil na dopravu polohovacích postelí.

Organizace upozorňuje na to, že válka neskončila a pomoc je stále potřebná. Lidé mohou přispívat materiálně a do tržnice na Zelném trhu nosit třeba léky na horečku, kávu, čaj, ale i pánské ponožky. Přispět mohou i finančně na účet veřejné sbírky.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením spolku Brno pro Ukrajinu

Štítky Brno, Ukrajina, Rusko, boje, zdraví, pomoc, charita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charitativní spolek z Brna posílá na Ukrajinu polohovací postele, berle či ortézy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.