Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Likvidujte invazivní pajasan, vyzývají Jihomoravany odborníci. Rostlina páchne, ničí révu a narušuje stavby

Je na obtíž zemědělcům, škodí v sadech, ve vinohradech, jeho kořeny dokážou narušovat i stavby. Řeč je o agresivní invazním pajasanu žláznatém, jehož regulaci nyní upravuje nové opatření Jihomoravského kraje. Úředníci se shodli, že je důležité, aby se informace o jeho vlastnostech dostaly do povědomí veřejnosti.

Škodí lidem i přírodě

Pajasan žláznatý odborníci umisťují na přední příčky v seznamech invazních druhů. Okřídlené nažky této exotické dřeviny se lehce šíří větrem, semenáčky rychle rostou a z kořenů vylučují látky toxické pro okolní rostliny, proto snadno ovládají nové prostředí na úkor původních druhů.

Negativní dopad má i na lidskou činnost. Je nepříjemným plevelem v zemědělství, jeho prostřednictvím se přenáší patogen způsobující zlaté žloutnutí révy. Rozsáhlý kořenový systém narušuje stavby, ze žlázek na listech se uvolňují nepříjemně páchnoucí látky, květy produkují alergenní pyl.

Na jihu Moravy přibývá invazních rostlin. Natrhejte si z nich kytici, vyzývají ochranáři

Brněnští ochránci přírody z organizace Rezekvítek vyzvali lidi, aby trhali invazní rostliny jako severoamerické astřičky, turan roční či zlatobýl kanadský, které ohrožují původní druhy. Doporučují je sbírat v plném květu i s kořeny a tvořit kytice,...

Úředníci vydali opatření

Krajský úřad Jihomoravského kraje vydal v srpnu pro pajasan žláznatý opatření obecné povahy, kterým stanovuje priority a upravuje postupy při regulaci této invazní rostliny. „Toto opatření povoluje výjimku ze základních podmínek ochrany přírodních rezervací, a to k používání biocidů v jejich prostředí.  Za jistých podmínek je tak možný vstup a používání těchto chemických prostředků v těchto chráněných územích,“ vysvětlil v tiskové zprávě situaci náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec.

Opatření vychází z odborného dokumentu Zásady regulace pajasanu žláznatého, který nechalo vypracovat Ministerstvo životního prostředí a ke stažení je na jeho webových stránkách. „Obvyklé způsoby kácení jsou u pajasanu neúčinné, protože vyniká velmi vysokou schopností regenerace a na poškození reaguje intenzivním růstem mladých výhonků. Je tedy nezbytné použít herbicid,“ uvedl Dubec.

VIDEO: Pastva skotu přinesla ptačímu parku na Hodonínsku pestrost. Žije tam spousta brouků, motýlů i ptáků

Ptačí park Kosteliska na Hodonínsku prochází razantní proměnou. Spásají ho krávy a další skot, čímž ničí invazivní rostliny a obnovují druhovou pestrost. V parku mimo jiné žije také zhruba 200 druhů ptáků a přes 600 druhů brouků a motýlů.

Je třeba použít vhodné metody likvidace

Vhodné metody, které se dobře osvědčily, popisují výše zmíněné Zásady regulace a také standard Agentury ochrany přírody a krajiny zaměřený na likvidaci vybraných invazních druhů rostlin. Pajasan roste i v nepříznivých podmínkách, snáší sucho a znečištění. Pro svou odolnost a nenáročnost býval vysazován do větrolamů, k ozelenění ploch podél komunikací i do městského prostředí.

„Na jižní Moravě se rozšiřuje především v okolí někdejších výsadeb a lze předpokládat, že s měnícím se klimatem bude tento proces nadále zrychlovat. Je důležité, aby se informace o jeho vlastnostech dostaly do povědomí veřejnosti a aby se do jeho regulace zapojili v rámci běžné péče správci, uživatelé a vlastníci pozemků,“ doplnil Dubec.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením JMK

Štítky příroda, rostliny, invazní, likvidace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidujte invazivní pajasan, vyzývají Jihomoravany odborníci. Rostlina páchne, ničí révu a narušuje stavby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.