Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Mlýnský rybník na Břeclavsku přilákal k hnízdění vzácné ptáky. Přispělo jeho částečné vypuštění

Mlýnský rybník na Břeclavsku přilákal k hnízdění podle ochránců přírody rekordní počet vzácných tenkozobců opačných. Hnízdilo tam nejméně 38 párů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová. Mlýnský rybník je součástí národní přírodní rezervace Lednické rybníky.

Ochranáři každoročně jeden z rybníků částečné letní, ponechají ho tedy ve vegetačním období částečně bez vody. Tento postup se v minulosti používal pro zvyšování produkce. Letos přišla řada na Mlýnský rybník. V zimě byl bez vody, pak ho ochranáři napustili tak, že hladina byla o 1,3 metru nižší než obvykle. Pro řadu druhů to znamená optimální podmínky. Bahňáci na obnaženém dně vytvořili podle ochránců rekordní hnízdní kolonii v počtu hnízdních párů i počtu druhů.

Na Mlýnském rybníce vyvedl mláďata kulík říční, čejka chocholatá, vodouš rudonohý, pisila čáponohá i tenkozobec opačný. Počet párů tenkozobců opačných byl nejvyšší v historii hnízdění druhu na Lednických rybnících, hnízdilo tu nejméně 38 párů. „Bylo to opravdu neuvěřitelné. Mlýnský rybník připomínal stepní jezera v severním Rakousku, kam se za pozorováním ptáků sjíždějí ornitologové z celé Evropy,“ uvedl Vlastimil Sajfrt z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Okolí oblíbeného rybníka u Břeclavi zarůstá. Nadšenci vodní plochu zvelebí a obnoví pláž

Lokalita u Mlýnského rybníka, běžně zvaného Apollo, mají nejen Břeclavané v paměti jako místo, kam se jezdilo relaxovat a trávit volný čas u vody. Dnes však příroda pomalu nad místem přebírá kontrolu. Skupina nadšenců, jež založila nadační fond,...

Ve vypuštěném rybníce se vytvořilo vzácné rostlinné společenstvo obnaženého dna teplých oblastí včetně slanomilných druhů typických pro Lednickou rybniční soustavu. Jeden z nich, solenka Valerandova, vytvořil na Mlýnském rybníce podle ochranářů početně dosud nejbohatší populaci. Letos se tu poprvé podařilo najít ostřici šáchorovitou.

NPR Lednické rybníky byla vyhlášena v roce 1953. Tvoří ji soustava rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský v nivě potoka Včelínku nedaleko Lednice a dále Zámecký rybník v areálu Lednického zámku. Rozloha NPR je asi 553 hektarů a patří k nejvýznamnějším ornitologickým lokalitám v republice. Nachází se tu největší hnízdní kolonie volavek popelavých a kvakošů nočních v ČR - hnízdí zde okolo 230 párů obou druhů. Rybníky jsou tahovou zastávkou pro husy velké, řadu druhů kachen a bahňáků, pravidelně zde zimuje orel mořský.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením CHKO Pálava

Štítky ČR, příroda, Břeclavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mlýnský rybník na Břeclavsku přilákal k hnízdění vzácné ptáky. Přispělo jeho částečné vypuštění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.