Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Okolí oblíbeného rybníka u Břeclavi zarůstá. Nadšenci vodní plochu zvelebí a obnoví pláž

Lokalita u Mlýnského rybníka, běžně zvaného Apollo, mají nejen Břeclavané v paměti jako místo, kam se jezdilo relaxovat a trávit volný čas u vody. Dnes však příroda pomalu nad místem přebírá kontrolu. Skupina nadšenců, jež založila nadační fond, plánuje místo svépomocí zvelebit.

K místu mají vztah

Obyvatelé Břeclavi a okolí vzali osud oblíbeného rybníka do svých rukou. Nezisková organizace chce oblast kolem zámečku a rybníka opět zkultivovat. Nadšenci chtějí vyčistit plochu od náletů, obnovit přilehlé louky a zlepšit výhled na Apollonův chrám, ze kterého je dnes od rybníka vidět pouze horní část.

Naši předkové v okolí rybníka v 19. století vytvořili kultivované prostředí. My bychom rádi tuto jejich myšlenku obnovili a opět vytvořili příjemné a udržované prostředí, kam se lidé budou rádi a často vracet,” vysvětluje Ludvík Ševčík, který založil nadační fond Apollo.

V plánu jsou také složitější úpravy vodního díla, aby znovu mohlo lákat turisty. „V dalším kroku máme v plánu opravit hráz a pokud to půjde, obnovit pláž a opravit schody do vody,” představil Ševčík plány.

Město pomůže

Skupina svými plány nadchla i vedení města. „Pokud občané přijdou s dobrým nápadem, rádi ho podpoříme. Louka u Apolla je na našem katastru a většina Břeclavanů má k tomuto hezkému místu také citový vztah,” vyjádřil sympatie k projektu starosta Svatopluk Pěček (ANO).

Starosta doplnil, že i město má v lokalitě své plány. Aktuálně připravuje výstavbu záchytného parkoviště, které oblast u Apolla pro výletníky učiní opět dostupnější a přívětivější.

Hotovo bude do léta

Nadační fond Apollo chce mít první úpravy louky pod zámečkem hotové do léta. „Pokud bychom na tyto úpravy najali firmu, tak se náklady budou pohybovat v řádu milionů. Vzhledem k tomu, že jsme spíše nadšenci a nebojíme se přiložit ruku k dílu, a navíc máme spoustu přátel, chceme odborné práce zadávat místním firmám a ostatní udělat sami,“ popsal Švčík.

„Rádi bychom všechny příznivce našeho záměru občas požádali o dobrovolnou brigádu,” naznačil Ševčík, který záměr konzultuje jak s památkáři, tak ochránci přírody, lesníky a dalšími majiteli nemovitostí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Břeclav

Štítky rybník, pláž, oprava, Apollo, Mlýnský rybník, Lednice, Břeclav

Okolí oblíbeného rybníka u Břeclavi zarůstá. Nadšenci vodní plochu zvelebí a obnoví pláž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.