Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Zájem o příměstské tábory na jižní Moravě roste. Lákají na tematická zaměření, často navazují na kroužky

Zájem o příměstské tábory na jižní Moravě proti minulému roku mírně vzrostl. Nejpopulárnější jsou ty, které navazují na celoroční zájmovou činnost, kroužky či sportovní aktivity. Rozhodujícím faktorem při výběru příměstského oproti pobytovému táboru je cena, uvedli oslovení zástupci středisek volného času.

Zájem o příměstské tábory narůstá

Počet zájemců o příměstské tábory s každým rokem mírně narůstá, proto se rozšiřuje i nabídka. „Brněnské Středisko volného času Lužánky mělo se svými letošními 227 příměstskými tábory v červenci 96procentní obsazenost, což je o procento více než loni,“ uvedl ředitel Jan Ondroušek. Mírné zvýšení zájmu zaznamenalo také brněnské středisko Helceletka, které letos nabízí 80 táborů a za červenec mělo 70 procent kapacity zaplněné.

Příměstské tábory jsou pro rodiny cenově dostupnější než pobytové. Týden na pobytovém táboře vyjde zhruba na 4 tisíce až 5 tisíc korun, zatímco příměstské tábory se pohybují kolem 2 tisíc až 3 tisíc korun. Podle Ondrouška je důvodem vyššího zájmu o příměstské tábory také zachování rodinného zázemí, které je důležité především pro menší děti.

Účastníci se na tábory podle lektorů často vracejí, případně pokračují v celoročních zájmových kroužcích. „Často se jim u nás zalíbí a chtějí květiny sázet a zkoumat po celý rok,“ řekla vedoucí botanického tábora Anna Vozárová. U jiných dětí tematicky související kroužek předcházel táborové zkušenosti. „Jsou zde tací, kteří už chodili dva nebo tři roky do kroužku a je pro ně snadné rozhýbat robota,“ řekl volnočasový pedagog Jiří Vácha, který vede digitální dílnu.

Na letních táborech na jihu Moravy jsou poslední volná místa. Organizátoři zvyšují kapacity

Střediska volného času v Jihomoravském kraji mají poslední volná místa na dětských letních táborech. Někteří organizátoři ještě zvyšují kapacity, jiní mají nahlášené desítky náhradníků. Pro některé organizace je ale problémem nedostatek...

Vedou tematické tábory

Populární jsou v posledních letech tábory zaměřené na aktuální filmové trendy, ale i moderní technologie. „Témata příměstských táborů vymýšlejí sami lektoři. Snažíme se zařazovat do nabídky i trendy v oblasti volnočasového vzdělávání, jako je 3D tisk, robotika nebo programování,“ řekla ředitelka střediska Inspiro v Tišnově na Brněnsku Ivana Kroutilová. Netradiční tábory vkládají do své nabídky také v Lužánkách. „Oblíbené jsou tábory cirkusu LeGrando s akrobatickými kousky a tábory pod lany v lanovém centru,“ uvedl Ondroušek.

Zájemci však nevybírají tábory pouze podle tematiky. Táborníci jdou často víc za jménem vedoucího než za tématem tábora. „Řada příměstských táborů má vybudováno své dlouhodobé renomé a garantují určitou kvalitu, která je důležitější než trhák tématu nebo zaměření,“ řekl zástupce ředitelky střediska Helceletka Petr Sedlář.

Dlouhodobým trendem některých středisek je kladení důrazu na vzdělávání, a nikoliv pouze zábavu. „Snažíme se do táborů dostat odbornost. I když jde třeba o hry, tak aby z nich byl nějaký výstup,“ řekl Vácha.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky tábor, prázdniny, rekreace, děti, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o příměstské tábory na jižní Moravě roste. Lákají na tematická zaměření, často navazují na kroužky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.