Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Brňané se vyjádřili k novému územnímu plánu. Zajímaly je zahrádky, došlo i k nařčení z podvodu

Brňané dnes měli možnost se veřejně vyjádřit k novému územnímu plánu města. Ten zástupci města zveřejnili 26. června. Jedná se o důležitý strategický dokument města, jenž přinese nové možnosti pro bydlení, ale třeba také dopravu a veřejný prostor. Doposud se výstavba a veškerý rozvoj města řídil podle třicet let starého plánu.

Odborníci podrobně představili územní plán

Obyvatelé města Brna se dnes mohli veřejně vyjádřit k novému územnímu plánu města. Stávající územní plán z roku 1994 již totiž podle zástupců města dlouhou dobu nereaguje na aktuální potřeby města. Přípravy nového územního plánu trvaly dvacet dva let a postupně byl doplňován o požadavky, které stanovilo v roce 2022 Zastupitelstvo města Brna.

Územní plán určuje, kde, co a jak se může stavět. Říká, kde mohou vzniknout nové domy ulice a čtvrti. Určuje také, které plochy jsou určeny k bydlení, komerci či pro stavby veřejného vybavení. Podle něj se také řídí, jak mohou být budovy vysoké.

Konkrétně jde například o nastartování výstavby v širším centru města, revitalizaci zanedbaných území nebo posílení veřejné infrastruktury a dopravního napojení jednotlivých čtvrtí i Brna jako celku. 

„Požadavky jsme se snažili splnit, drželi jsme se pokynů hlavně co se týče ochrany zeleně i rodinného bydlení. Věnovali jsme se také vlivu na životní prostředí,“ uvedl radní pro územní plánování a rozvoj Petr Bořecký (ANO).

Brno zveřejnilo návrh nového územního plánu. Připravoval se přes dvacet let

Dlouho očekávaný nový územní plán Brna je ode dneška dostupný pro veřejné projednání. Nejdůležitější strategický dokument města přinese nové možnosti pro bydlení, ale třeba také dopravu a veřejný prostor. Doposud se výstavba a veškerý rozvoj města...

Zaměřuje se na problémy s bydlením

V každodenním životě důsledky zastaralého územního plánu pociťují všichni Brňané, nejvíce v dopravě a bydlení. „Plochy určené pro bydlení jsou v současném územním plánu z velké části vyčerpané a nové zástavbě brání další komplikace, například neexistující protipovodňová opatření nebo napojení na dopravní a inženýrskou infrastrukturu,“ řekl architekt a urbanista Pavel Šemora.

Ceny bytů v Brně za posledních šest let narostly takřka dvojnásobně. Tato situace vede například k tomu, že lidé nebydlí tam, kde pracují, ale stěhují se mimo město. Ve výsledku tak stagnující územní plán způsobuje řadu navazujících problémů, zejména každodenní dojížďky, negativní vliv na životní prostředí a zvýšené náklady na údržbu infrastruktury.

Brňané pokládali dotazy

Brňané měli možnost se k územnímu plánu vyjádřit. Za skupinu zahrádkářů promluvil muž, který nesouhlasil se změnou zařazení území. „V Líšni kolem Mariánského údolí je asi čtyřicet parcel, které souží jako zahrady. V novém návrhu došlo ale přeřazení do kategorie krajinná zeleň. Zůstanou tam naše zahrádky, nebo budeme muset pryč?“ tázal se muž.

„To, co na území je, tam zůstat může. Nemůže se ale stavět nic dalšího,“ vysvětlil tazatelům Bořecký. Obdobné dotazy padaly také na zahrádkářskou kolonii na Kraví hoře. Obyvatelé okrajového území v Žebětíně či Zaječí hory vznášeli dotazy, proč není možné tamní zahrádkářské území posunout do jiné kategorie rekreace.  

Došlo také k nařčení, že část územního plánu byla schválena podvodně. Muž se přišel hádat o budoucnost své parcely v Útěchově. Na konci více než desetiminutového proslovu vyzval další nespokojené k protestu. „Územní plán není pro lidi, ale k uspokojení byrokracie,“ vykřikoval. Zástupci města i zpracovatelé se vůči nařčení ohradili a mužova slova odmítají. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky územní plán, návrh, projednání, veřejnost, výstavba, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané se vyjádřili k novému územnímu plánu. Zajímaly je zahrádky, došlo i k nařčení z podvodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.