Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Brno zveřejnilo návrh nového územního plánu. Připravoval se přes dvacet let

Dlouho očekávaný nový územní plán Brna je ode dneška dostupný pro veřejné projednání. Nejdůležitější strategický dokument města přinese nové možnosti pro bydlení, ale třeba také dopravu a veřejný prostor. Doposud se výstavba a veškerý rozvoj města řídil podle třicet let starého plánu. Brňané k němu mohou posílat připomínky brněnskému magistrátu do 7. srpna 2024.

Plán má novou vizuální stránku i názvosloví

Stávající územní plán z roku 1994 již dlouhou dobu nereaguje na aktuální potřeby města. Přípravy nového územního plánu trvaly dvacet dva let a postupně byl doplňován o požadavky, které stanovilo v roce 2022 Zastupitelstvo města Brna. Zpřísnilo například podmínky pro stabilizované plochy. Jedná se o území, které neumožňuje další rozsáhlé stavební činnosti. „Nová je také vizuální stránka plánu, názvosloví, kódování a názvy typů ploch,“ doplnil ředitel Kanceláře architekta města Brna Jan Tesárek. Předpokládaný termín vydání plánu je na přelomu letošního a přístího roku.

Plán klade důraz také na větší míru zeleně ve veřejném prostoru. Má zajistit větší ochranu zelených ploch v parcích a vnitroblocích. „Nový územní plán umožní Brnu lépe reagovat i na globální klimatické změny,“ řekl radní města Brna pro územní plánování Petr Bořecký (ANO). Plán podpoří mimo jiné i hospodaření s dešťovou vodou a výsadbu stromů.

Nový plán má přinést nové možnosti pro bydlení i práci

Návrh se zaměřuje také na zlepšení a souladu udržitelné dopravy. „Plán přinese také nové možnosti pro bydlení i pracovní příležitosti,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Významným bodem je i zlepšení veřejného prostranství a občanské vybavenosti. Pomoci by měl například s výstavbou nových školek.

Na návrh nového územního plánu mohou Brňané nahlédnout na městském portálu územního plánování nebo na Oddělení pořizování územněplánovací dokumentace a územněplánovacích podkladů na Kounicově 67. Veřejné projednání návrhu proběhne 31. července 2024 od 13 hodin ve Sněmovním sále Nové radnice v Brně. Od dnešního dne až do 7. srpna 2024 je možné zasílat námitky a připomínky k dokumentu Odboru plánování a rozvoje Magistrátu města Brna.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Územní plán, návrh, výstavba, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zveřejnilo návrh nového územního plánu. Připravoval se přes dvacet let  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.