Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V Zoo Brno pokračují práce na zpevnění nestabilního svahu. Neví se, kdy bude hotovo

V Zoo Brno pokračují práce na zpevnění nestabilního svahu, zatím se ale neví, kdy bude hotovo. Záležet bude na doplňujících geologických průzkumech. Dnes řekla mluvčí zařízení Věra Müllerová. Zoo musela kvůli nestabilnímu svahu loni na začátku září uzavřít cestu k expozici lední medvědice, návštěvníci proto oblíbenou šelmu od té doby naživo nemají možnost vidět.

Staveniště zoo předávala na konci dubna, kdy také začaly odklízecí práce. „Vysekávaly a kácely se náletové dřeviny, které se posléze štěpkovaly. Musela se demontovat voliéra orla kamčatského, vybouraly se betonové konstrukce a začaly práce na samotné sanaci svahu," uvedla mluvčí.

Aktuálně horolezci na lanech za pomoci drobné ruční techniky odstraňují zvětralou skálu na převisu. Nastoupila ale už i větší technika a dělníci s malým bagrem od svahu začali vyvážet kamennou suť. „Momentálně čekáme, až bude odebrána zvětralá horní část svahu a provedou se doplňující geologické průzkumy, které odhalí, v jaké hloubce je pevné skalní podloží. Tedy jak hluboké kotvy se budou instalovat. To pak určí následující postupy prací a nastíní i možný termín dokončení," uvedla mluvčí. Doplnila, že zoo by byla ráda za otevření cesty k medvědici na podzim.

V brněnské zoo se rozhoupali. Opraví skálu, aby nepadala na hlavu orlům

S nebezpečným úsekem kamenitého svahu zápasí v brněnské zoo. Kvůli špatnému stavu skály za voliérou orlů je od září uzavřená cesta k lední medvědici Coře, aby si návštěvníci pod nestabilním terénem neublížili. Zařízení proto v lokalitě odstraní...

Práce ovlivnily i život v okolních expozicí. „Orla kamčatského, který byl v nyní už demontované voliéře, jsme navrátili do Zoo Liberec. Aby se neprášilo do výběhu lední medvědice, zakryli jsme jeho horní část plachtou. Kvůli tomu, aby práce co nejméně ovlivňovaly zvířata v naší péči, probíhají práce pouze ve dne. Vyvážet suť je možné pouze v brzkých ranních hodinách a po skončení běžné otevírací doby," uvedla mluvčí. Předpokládaná cena prací za sanaci a zabezpečení svahu je podle ní přibližně osm milionů korun.

Zoo Brno zavřela cestu k oblíbené medvědici kvůli padající skále. Zvíře uvidíte na netu, radí město

Do Libereckého kraje zamířil orel z brněnské zoo. Z domova ho vyhnaly padající kameny ze svahu nad ptačí voliérou. Stav skály kontrolovalo vedení zahrady několik let a plánovalo jeho opravu, v posledních týdnech se ale situace výrazně zhoršila. Aby...

Medvědice Cora se u návštěvníků těší značné oblibě. V minulosti se stala matkou pěti medvíďat. Zvláště ta první z nich, dvojčata Bill a Tom, se v roce 2008 stala velkou atrakcí. V roce 2012 se pak narodili Kometa a Nanuk a naposledy v roce 2015 medvědice Noria. Expozice ledních medvědů je opravená, od roku 2020 se zvětšila plocha i hloubka bazénu a novinkou byl vybudovaný vodopád.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Zoo Brno

Štítky příroda, stavby, zoo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Zoo Brno pokračují práce na zpevnění nestabilního svahu. Neví se, kdy bude hotovo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.