Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V brněnské zoo se rozhoupali. Opraví skálu, aby nepadala na hlavu orlům

S nebezpečným úsekem kamenitého svahu zápasí v brněnské zoo. Kvůli špatnému stavu skály za voliérou orlů je od září uzavřená cesta k lední medvědici Coře, aby si návštěvníci pod nestabilním terénem neublížili. Zařízení proto v lokalitě odstraní náletové dřeviny a očistí skalní masiv. Zpevnění svahu by mělo být hotové do konce příštího roku.

Orla východního vyhnaly z domova v Zoo Brno do Liberce před několika měsící padající kameny. Skálu za voliérou sice zahrada kontrolovalo od roku 2013, v září se ale situace zhoršila natolik, že hrozil její sesuv. Nebezpečná byla zejména trasa u výběhu oblíbené medvědice Cory, vedení zařízení proto nyní na cestu nikoho nepouští.

„Nebylo na co čekat. Komunikaci jsme uzavřeli hned po doručení rozhodnutí stavebního úřadu. V něm odborník varuje před nestabilitou svahu, která ohrožuje návštěvníky i zaměstnance. Sesuv je stále aktivní, může tak kdykoliv dojít k nečekanému uvolnění kamene,“ vysvětlila tehdy ředitelka Zoo Brno Radana Dungelová

Aby se za šelmou dostali milovníci zvířat co nejdříve, dala se do pohybu i brněnská radnice. Společně se zoo vytvořila projektovou dokumentaci, ve které zmapovali všechny potřebné kroky. 

Zoo Brno zavřela cestu k oblíbené medvědici kvůli padající skále. Zvíře uvidíte na netu, radí město

Do Libereckého kraje zamířil orel z brněnské zoo. Z domova ho vyhnaly padající kameny ze svahu nad ptačí voliérou. Stav skály kontrolovalo vedení zahrady několik let a plánovalo jeho opravu, v posledních týdnech se ale situace výrazně zhoršila....

Stabilizace za voliérou velkých dravců odstartovala na začátku listopadu. Po výběrovém řízení a přípravou staveniště se dělníci pustí do odstraňování náletových dřevin a očistí kamenitý masiv.  Díky tomu zjistí, jestli se bude muset nějaká jeho část odtěžit a následně vše připraví pro instalaci ocelové sítě, jež terén zajistí.

Úprava lokality vyjde zhruba na 22 milionů korun. Zahrada zaplatí přibližně 9,6 milionu korun, Brno přispěje 10 miliony korun. Asi 2,4 miliony korun z celkových nákladů pokryje státní dotace z Operačního programu Životní prostřední.

Zoo Brno už dříve ujistila, že jsou všechna zvířata v pořádku a nic jim nehrozí. Zvědaví zájemci, kteří by se chtěli na medvědici podívat, najdou na webu zahrady nepřetržitý přenos přímo z expozice.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Zoo Brno, orli, medvědice, skála, sanace, zvířata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldrich Slezak

A co ten nový nevyhovující pavilon pro opice co v něm opice nesmí žít? Budou se ty vyhozené peníze nějak řešit nebo se to zamete pod koberec? :-/

Středa, 22. listopadu 2023, 16:01Odpovědět

V brněnské zoo se rozhoupali. Opraví skálu, aby nepadala na hlavu orlům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.