Počasí dnes29 °C, zítra31 °C
Neděle 1. září 2024  |  Svátek má Linda / Samuel
Bez reklam

Brněnští baleťáci se fotili s nedonošenými novorozeňátky v rukou. Video vyvolalo vlnu kritiky

Vlnu kritiky vyvolalo video, které na svém instagramovém profilu zveřejnil balet Národního divadla Brno. Video zachycuje lidi z divadla, kteří se fotí s předčasně narozenými dětmi, a to kvůli kampani Křehcí bojovníci. Ta má veřejnosti přiblížit problematiku dětí, která přišla na svět dřív. Neonatolgie Brno se kritice brání s tím, že pro portréty s tanečníky pracovníci oslovili rodiče, jejichž děti jsou stabilní po všech stránkách a manipulace je nijak nemůže ohrozit.

Balet Národního divadla Brno zakázal komentáře pod videem

„Máme za sebou další focení v rámci projektu Křehcí bojovníci,“ zní popisek pod videem zveřejněným na instagramovém profilu baletu Národního divadla Brno, které vyvolalo značnou vlnu kritiky.

Tanečníci, ale i umělecký šéf baletu NdB Mário Radačovský, ve videu pózují s nedonošenými novorozenci, aby vznikly fotky ke kampani Křehcí bojovníci, která má veřejnosti přiblížit problematiku předčasně narozených dětí.

Video však na sociálních sítích vyvolalo takovou vlnu kritiky, že balet Národního divadla Brno přímo pod videem zakázal uživatelům komentovat.

„Zbláznili jste se? Takhle šílenou kampaň jsem neviděla,“ píše influencerka

„Zbláznili jste se? Takhle šílenou kampaň jsem neviděla. Udělat z nedonošeňátek na neonatologii rekvizity na focení, ty kráso, nechápu, že to lékařský personál dovolil,“ posteskla si influencerka Lucie Zelinková, která video sdílela na svém profilu.

„Moc nerozumím tomu, proč rodiče nedonošených miminek musí chodit div ne obalení v dezinfekci, mají pláště, širší rodina za nimi nemůže a obecně se velmi striktně dbá na hygienu, kdežto u takovéhle akce jde tohle všechno stranou,“ okomentovala situaci Žaneta Vykoukalová.

Brněnská neonatologie, která za kampaní Křehcí bojovníci už nekolik let stojí, na svých sociálních sítích s kritikou bojuje. „U nás mohou být rodiče dětí stále s dítětem, ať už leží na jednotce intenzivní péče nebo na intermediárním oddělení. Jsou součástí ošetřovatelského týmu a pečují o dítě spolu se sestrami a lékaři. Aktuálně mohou přijít na návštěvu všichni rodinní příslušníci, jen je nutná koordinace kvůli prostoru - nejsme nafukovací. Všichni dodržují stejná hygienická pravidla, rodiče, prarodiče, sourozenci, lékaři, sestry, rehabilitační sestry, konziliární lékaři z dětské nemocnice, radiologičtí asistenti,“ vysvětlili pracovníci brněnské neonatologie.

Fotografování probíhalo se souhlasem rodičů dětí, za jejich přítomnosti a pod dohledem ošetřujících lékařů

Fotografie vznikaly v rámci příprav výstavy, kterou Neonatolgie Brno chystá ke Světovému dni předčasně narozených dětí. „Podobně jako v uplynulých ročnících jsme zvolili kombinaci portrétů a fotografií zachycující pobyt předčasně narozených dětí na neonatologických odděleních. Stejně jako dříve se veškeré aktivity ke Světovému dni předčasně narozených dětí konají se souhlasem vedení Neonatologického oddělení. Proč jsme letos oslovili tanečníky a tanečnice na portréty? Protože jsou podobní jako předčasně narozená miminka. Stejně křehcí, ale velmi silní zároveň,“ uvedla v reakci na kritiku za tým organizátorů, lékařů a sester neonatoložka Klára Skorkovská.

Fotografování probíhalo podle Skorkovské se souhlasem rodičů dětí, za jejich přítomnosti a pod dohledem ošetřujících lékařů a sester. „Pro portréty s tanečníky jsme oslovili rodiče, jejichž děti jsou už před propuštěním, jsou stabilní po všech stránkách a manipulace za dodržení podmínek stejných pro personál a rodiče i další rodinné příslušníky je nijak nemůže ohrozit,“ vysvětlila Skorkovská.

Výstava vzniká podle lékařky na počest předčasně narozených dětí a jejich rodin. „Máme zpětnou vazbu od rodičů dětí, jejichž miminka byla po narození hospitalizovaná na neonatologických jednotkách intenzivní péče, že jim fotografie na probíhajících výstavách psychicky velmi pomohly překonat těžké období, ten prvotní šok, že se si miminko pospíšilo na svět dříve než mělo,“ uzavřela Klára Skorkovská.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Balet NdB

Štítky fotky, novorozenci, kampaň, balet, neonatologie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští baleťáci se fotili s nedonošenými novorozeňátky v rukou. Video vyvolalo vlnu kritiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.