Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Léto podle lékařů nahrává infekcím. Záněty spojivek si lidé přivodí při koupání v řekách a rybnících

Oční lékaři Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně v posledních měsících u pacientů evidují vyšší výskyt zánětů spojivek i infekcí v oblasti víček. Infekcím podle nich nahrávají vysoké teploty, kontakt s vodou, skupinové akce ale i ztížená hygiena.

Lékaři doporučují plavecké brýle

S příchodem vysokých letních teplot, které vyzývají ke koupání, přibývá infekčních onemocnění, které se nevyhýbají ani očím.  Zánět spojivek je silně infekční onemocnění, které se projevuje zarudnutím oka, svěděním a pálením, otokem, pocitem cizího tělesa, ale i slzením a výtokem.

„Velmi častým spouštěčem zánětů spojivek v letních měsících bývá u dospělých i dětí koupání v řekách, rybnících a často i v bazénech,“ uvedla v tiskové zprávě primářka Oddělení nemocí očních a optometrie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Hana Došková.

Došková dodala, že pozor by si měli dát zejména každodenní nositelé kontaktních čoček. Do vody by si měli brát plavecké brýle nebo se vůbec nepotápět. Další ohroženou skupinou jsou podle ní děti, u kterých zánět spojivek může doprovázet jiné, celkové infekční onemocnění, často předávané v rámci větších kolektivů, například na táborech.

Voda v přírodních koupalištích na jižní Moravě je vhodná ke koupání, problémy mají dvě místa na Blanensku

Voda v přírodních koupalištích na jižní Moravě je vhodná ke koupání. Na dvou místech má zhoršené vlastnosti, kdy snížená průhlednost je v rybníku Suchý na Blanensku a také ve vodní nádrži Palava na Blanensku. Vyplývá to z informací na webu krajské...

Přispívá i nadměrné pocení

Rizikové může být léto i pro osoby, které trpí na opakované záněty potních a mazových žlázek v okrajích víček, takzvaná ječná a vlčí zrna. „U těchto osob může v letních horkých měsících docházet, i vlivem nadměrného pocení v obličejové části, k recidivám zánětlivých afekcí víček nebo výskytu nového onemocnění. A samozřejmě i takový zánět okrajů víček může být provázen současným zánětem spojivek,“ doplnila oční lékařka.

V případě infekce je důležité dodržovat zvýšenou hygienu rukou a vyvarovat se kontaktu s očima, aby postižený nekontaminoval okolí. Pokud příznaky přetrvávají déle než několik dní, zhoršují se nebo jsou doprovázeny dalšími zdravotními problémy, doporučuje se vyhledat lékaře. Ten může stanovit přesnou diagnózu a doporučit další postup léčby v závislosti na přesné příčině onemocnění.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky FNUSA, nemocnice, léto, zánět, oči, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto podle lékařů nahrává infekcím. Záněty spojivek si lidé přivodí při koupání v řekách a rybnících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.