Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Valtickým vinným sklepům v uplynulém roce klesly zisky takřka o polovinu, na vině jsou levná vína a pandemie

Jednomu z největších vinařství v České republice, Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, v loňském roce klesly tržby za prodej zboží a služeb o 6,4 procenta na 262 milionů korun. Zisk po zdanění se snížil o 43,8 procenta na 7,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné na jejím webu.

Vinařství loni zpracovalo 3856,42 tuny hroznů, což meziročně přestavuje pokles o 20 procent. Z tohoto množství připadalo 91,99 procenta na kategorii přívlastkových hroznů a 8,01 procenta na kategorii jakostních hroznů. Podíl modrých hroznů byl podobně jako v roce 2022 19,37 procenta.

Prodej lahvového vína Chateau Valtice dosáhl loni 2,9 milionu litrů, což představuje pokles o 3,49 procenta. Stejně jako v předchozích letech představoval prodej přívlastkových vín 17,67 procenta, prodej jakostních vín 81,9 procenta.

„Jak je vidět, společnosti se nedaří po pandemii koronaviru vrátit úroveň prodeje vína na stejnou výši jako před pandemií. Nedaří se ani zvýšit prodejní ceny vín, společnost tedy prodává méně vína a za nižší ceny. Udržet prodej na stabilní úrovni je stále těžší. Velké řetězce nutí společnost k tomu, aby ani přes obrovský nárůst nákladů nezvyšovala ceny vín a preferují vinaře, kteří nezdražují. I nadále se zvyšuje trend obliby malých vinařství, taktéž profesionální sommeliéři doporučují zákazníkům hlavně vína od malých vinařů a často preferují levná vína dovezená ze zahraničí, na kterých pak mají vyšší marži," uvedl předseda představenstva Antonín Šťastný.

Právě velké obchodní řetězce patří k největším odběratelům vína ze Chateau Valtice, prodej prostřednictvím největších řetězců představoval loni 54,61 procenta tržeb za víno, meziročně se objem snížil o 4,91 procenta. Pokles způsobilo hlavně zvýšení prodeje sudového vína přímým odběratelům.

Stejně jako v předcházejících letech Vinné sklepy Valtice investovaly do nových pozemků a dokončovaly výsadbu nových vinic. Na vlastních vinicích je společnost závislá. V loňském roce firma pořídila také moderní plnicí linku za 15,5 milionu korun a pokračovala v obnově dalšího zařízení.

Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice mají na tuzemském trhu s vínem podíl asi dvě procenta. Pro firmu v roce 2023 pracovalo v průměru 106 lidí, meziročně se počet zaměstnanců nezměnil.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jižní Morava, víno, firmy, Chateau Valtice-Vinné sklepy Valtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valtickým vinným sklepům v uplynulém roce klesly zisky takřka o polovinu, na vině jsou levná vína a pandemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.