Počasí dnes30 °C, zítra29 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Jihomoravskou vesnicí roku je Ořechov. Komise ocenila společenství založené na úctě k tradicím

Jihomoravskou vesnicí roku 2024 se stal Ořechov na Brněnsku. Zlatou stuhu a postup do celostátního kola obec získala za to, že tamní obyvatelé podle poroty vytvořili fungující společenství založené na vzájemné spolupráci, podpoře a úctě k tradicím. Vítěznou obec dnes hodnotitelská komise slavnostně vyhlásila v Kostelci na Hodonínsku.

Asi hodinového programu vyhlašování se účastnili starostové či zástupci přihlášených obcí, program obohatily svým zpěvem i děti z kostelecké základní školy. Porotci letos vybírali ze 17 přihlášených obcí. Podle poroty obyvatelé v Ořechově vytvořili v obci fungující společenství založené na vzájemné spolupráci, podpoře a úctě k tradicím. Pravidelné setkávání v Ořechově se koná v budově kulturního centra, které nabízí expozici místního muzea a chráněnou dílnu. Důležitým místem je i knihovna, která se v roce 2023 stala Komunitní knihovnou Jihomoravského kraje. Komisi se zalíbil také kvalitně zpracovaný Program rozvoje obce a široké zapojení obyvatel do projektů participativního rozpočtu.

Ořechov se nachází asi 15 kilometrů jihozápadně od Brna, má necelých 3000 obyvatel. Katastr obce má 1969 hektarů zemědělské a lesní půdy. Vznikl sloučením tří dříve samostatných obcí – Ořechova, Ořechoviček a Tikovic. Před druhou světovou válkou měly tyto tři vesnice asi 3000 obyvatel a stálo zde 641 domů. V současnosti zde je necelých 900 domů včetně bytových.

„Obec byla už v roce 2022 oceněna zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí. Je skvělé vidět, že se dál zapojuje do spolupráce s včelaři, vinaři, myslivci, zahrádkáři, záleží jí na péči o krajinu a v oblasti životního prostředí přemýšlí opravdu moderně a komplexně," uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti), který se slavnostního vyhlašování zúčastnil. Kromě hlavní ceny získalo ocenění Jihomoravského kraje i dalších pět obcí.

Do soutěže Vesnice roku se mohou přihlásit obce vesnického charakteru včetně těch se statusem města a městyse, které mají maximálně 7500 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj vždy maximálně jedna obec, která získala Zlatou stuhu v krajském kole. V celostátním kole jsou pak vyhodnocena první tři místa. Letos se koná 29. ročník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vesnice roku

Štítky vesnice roku, Jihomoravský kraj, ocenění, Ořechov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravskou vesnicí roku je Ořechov. Komise ocenila společenství založené na úctě k tradicím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.