Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Na tržnici v Brně našli přes sto kilo masa neznámého původu i neopracovaná beraní varlata

Inspektorky Státní veterinární správy kontrolovali jednu z prodejen v asijské tržnici v Brně, kde panovaly nevhodné hygienické podmínky. Při kontrole odhalily přes 100 kilo chlazeného a mraženého masa neznámého původu a několik zvířecích varlat, která nebyla v rozporu s legislativou jatečně opracovaná. Provozovateli hrozí pokuta do výše až 50 milionů korun.

Maso, které bylo vystavené ve vitríně prodejny v tržnici v Olomoucké ulici v Brně nebylo označené povinnými údaji. Vitrína byla navíc špinavá a část masa byla povrchově ošetřena opálením mrazem, což není dovoleno.

„V provozovně se nacházel také mrazicí box, v něm byly uskladněny různé druhy masa, u části z něj byla obtížná identifikace. Maso nebylo označeno, provozovatel k němu nepředložil doklady o původu a inspektorkám tvrdil že potraviny nemá na prodej, ale pro svou osobní potřebu. Maso bylo v nevhodných obalech a vykazovalo smyslové změny,“ napsal v tiskové zprávě tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V chladícím boxu u prodejny se podle inspektorek nacházelo několik kusů kozlích či beraních pohlavních žláz. Varlata nebyla jatečně opracovaná, jakkoliv označená a provozovatel k nim neměl žádné doklady o původu.

„Potenciálně nebezpečné potraviny inspektorky znehodnotily barvou a nařídily jejich neškodné odstranění v asanačním podniku na náklady provozovatele. Tomu hrozí za zjištěná porušení zákona o potravinách pokuta do výše až 50 milionů korun,“ doplnil Petr Vorlíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa

Štítky maso, hygiena, tržnice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na tržnici v Brně našli přes sto kilo masa neznámého původu i neopracovaná beraní varlata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.