Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

U Brna se vyskytla smrtelně jedovatá houba. Houbaři si ji mohou splést s václavkou

V brněnské oboře Holedná se vyskytl pavučinec plyšový. Jde o houbu, která je pro člověka velmi nebezpečná a smrtelně jedovatá. Otrava se může projevit až po dvou týdnech od konzumace. Na svém facebookovém profilu o tom informoval Martin Malec, který sdílel fotku jedovaté houby.

Obora Holedná, která se nachází pět kilometrů severozápadně od centra Brna, slouží k chovu muflonů a daňků. Její součástí je několik jezírek, malá obora s divokými prasaty, ale i několik odpočinkových altánů. Holedná leží mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc a je vyhledávaným turistickým cílem.

Do obory míří lidé nejen za klidem, ale taky za sběrem hub, v těchto dnech by se však měli mít na pozoru. Fotku jedovaté houby na svém facebookovém profilu sdílel Martin Malec.

K nálezu se vyjádřil i amatérský fotograf a milovník přírody Jaroslav Macháček. „Varování pro houbaře z Brna a okolí. V oboře Holedná se objevily pavučince plyšové,“ napsal Macháček.

Jde o nebezpečnou a smrtelně jedovatou houbu. „Její otrava se může projevit až po dvou týdnech. Nesbírejte nic podobného tomu na fotkách,“ upozornil Macháček.

Pavučinec plyšový je podle mykologů dokonce nebezpečnější než nechvalně proslulá. muchomůrka zelená. „Smrtelná dávka syrové houby činí 30 gramů, zatímco u muchomůrky zelené je to zhruba 50 gramů,“ uvedl mykolog Pavel Dombaj z Houbařského spolku v Žatci pro portál Blesk.cz.

Neznalí houbaři by si pavučinec mohli splést s václavkou. Václavky jsou jsou typické svým prstenem, který pavučinec plyšový nemá.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Malec

Štítky houby, otrava, pavučinec plyšový, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Brna se vyskytla smrtelně jedovatá houba. Houbaři si ji mohou splést s václavkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.