Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Pracovníci v justici stávkují za vyšší platy. Na jihu Moravy jsou některé soudy uzavřeny

V Jihomoravském kraji dnes kvůli stávce pracovníků v justici za vyšší platy fungují některé soudy omezeně, jiné jsou pro veřejnost zcela uzavřeny. V omezeném režimu funguje třeba Krajský soud v Brně, zcela uzavřená je například budova znojemského soudu, zjistila ČTK od mluvčích jednotlivých soudů. Do jednodenní výstražné stávky se zapojili pracovníci všech soudů vyjma Ústavního. Justiční odbory stávku vyhlásily poté, co se minulý čtvrtek nedohodly s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) na požadovaném navýšení platů o 15 procent.

U krajského soudu omezeně fungují jak pracoviště v Rooseveltově ulici, tak v Husově. V provozu nejsou soudní kanceláře ani podatelna, pokladna, telefonní ústředna ani informační centrum. Jednání, která byla na dnešek nařízena, soudci odročovali, podle mluvčí soudu Kláry Belkovové zůstalo jen jedno.

V omezeném režimu fungují i brněnský městský soud a také soud pro Brno - venkov. Mluvčí městského soudu Petra Láníčková uvedla, že do výstražné stávky se zapojilo více než 85 procent zaměstnanců soudu, nefunguje tak například sekretariát, pokladna, podatelna, informační centrum či IT podpora. U okresního soudu se podle mluvčí Michaely Janočkové stávky účastní skoro 89 procent zaměstnanců. „Zbylých cca deset procent zaměstnanců čerpá například dovolenou, indispoziční volno či OČR," uvedla Janočková. Doplnila, že několik zaměstnanců je přítomno na pracovišti pro zajištění nejnutnějších úkonů soudu, a to především vazebních zasedání na trestním úseku, případně takzvaná rychlá předběžná opatření v případě ohrožených dětí v opatrovnickém úseku.

Omezený je chod hodonínského soudu, kde se stávky účastní podle mluvčí soudu Sabiny Trávníčkové 54 zaměstnanců z 59. „V jedné trestní věci proběhne pouze neodkladné vazební zasedání, v němž budou úkony zapisovatelky provedeny zastupující soudkyní. Pokud se jedná o opatrovnický i civilní úsek, byla odvolána většina jednání," uvedla Trávníčková.

Pro veřejnost je zcela uzavřena budova Okresního soudu ve Znojmě, stávky se podle ředitelky správy tamního soudu Milady Švejdové účastní takřka všichni zaměstnanci. "Uzavřena zůstává i podatelna soudu a informační oddělení. Nařízeno zůstalo pouze jedno jednání k vyhlášení rozsudku. Pokud bylo nařízeno jiné jednání, pak ostatní soudci jednání odročili, o termínu nového řízení budou účastníci informováni," uvedla Švejdová.

Zcela uzavřena je pro veřejnost i budova soudu ve Vyškově, v Blansku, také obě budovy břeclavského soudu.

Představitelé justice poukazují na platové podhodnocení zaměstnanců svých soudů dlouhodobě. Skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů byl loni 36.916 korun, průměrná mzda v Česku dosáhla 43.341 korun. Podle odborářů je reálná situace taková, že justiční personál nemá peníze na obstarání životních potřeb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pernak1, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky soud, stávka, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

To se nestydí? Nejen že mají královské platy, berou všimne a ty rozhodnutí potom...hanba

Středa, 29. května 2024, 14:20Odpovědět

Pracovníci v justici stávkují za vyšší platy. Na jihu Moravy jsou některé soudy uzavřeny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.