Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Petr Pavel jmenoval ředitele jihomoravských hasičů Jiřího Pelikána generálem

Den vítězství, který si Česká republika připomíná 8. května, využil prezident České republiky Petr Pavel tradičně ke jmenování nových generálů z řad vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů České republiky na Pražském hradě. Mezi nově jmenovanými generály je i ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán.

Jiří Pelikán se narodil v roce 1969 v Kyjově, vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě, c roce 1992 nastoupil ke Sboru požární ochrany Ostrava jako výjezdový hasič, v březnu roku 1993 se stal vyšetřovatelem příčin vzniku požárů u Sboru požární ochrany v Uherském Hradišti.

V lednu 1994 přešel Jiří Pelikán ke Sboru požární ochrany v Hodoníně, tam pracoval jako samostatný odborný inspektor a v dubnu téhož roku se stal požárním radou. Od roku 1995 do roku 2000 byl vedoucím odboru prevence, v roce 2001, kdy začal existovat Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje, se stal ředitelem odboru prevence.

Mezi lety 2006 a 2010 byl náměstkem ředitele pro úsek prevence a plánování a v září 2010 byl jmenován do funkce ředitele jihomoravského hasičského záchranného sboru.

„Z pozice ředitele HZS kraje se zasazuje o řádný chod této organizační složky státu, a také aktivně prosazuje vytvoření vhodných a optimálních podmínek pro činnost celého IZS v rámci Jihomoravského kraje. Podporuje spolupráci HZS ČR s Policií ČR a Zdravotnickou záchranou službou Jihomoravského kraje. Podílí se rovněž na řešení mimořádných událostí v rámci přeshraniční spolupráce s Rakouskem a Slovenskem. Je velmi aktivní ve spolupráci s jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí a územní samosprávou na krajské i komunální úrovni,“ popsal mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Mezi nejvýznamnější zásahy patří například řešení následků katastrofální povodně, která postihla okres Hodonín a další části Moravy v roce 1997, ale i zásah u největšího moravského lesního požáru nedaleko Bzence, kde v roce 2012 hořel lesní porost na ploše 200 hektarů. V roce 2021 se Jiří Pelikán podílel na řízení zásahu a následné likvidaci následků po ničivém tornádu v oblastech na Hodonínsku a Břeclavsku.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS JMK

Štítky generál, prezident, Petr Pavel, Jiří Pelikán, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Pavel jmenoval ředitele jihomoravských hasičů Jiřího Pelikána generálem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.