Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

VIDEO: Lidé si na brněnském hřbitově připomněli konec druhé světové války. Milovníci historie přijeli na koních

V Brně se konal pietní akt k devětasedmdesátému výročí konce druhé světové války. Lidé si připomněli hrdiny osvobození Československa čestným nástupem a položením kytic na hřbitově. Jezdci na koních symbolizovali historický pochod vojsk a vzdali tak hold padlým hrdinům.

Lidé přijeli na koních a v kostýmech

Konec druhé světové války si dnes odpoledne lidé připomněli na čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně. Akce začala slavnostním nástupem ve vojenských uniformách a pokračovala pietní chvíli. Účastníci historického tažení, které od pondělí projíždělo jižní Moravou na koních, položili kytice a připomenuli hrdiny padlé při osvobozování Československa.

Tři desítky milovníků vojenské historie absolvovali třídenní tažení z Hrušek na Břeclavsku do Brna. V sedlech koní absolvovali devadesátikilometrovou pouť. „Celá akce je inspirována skutečnými přesuny vojsk na konci války. Pochod byl naplánován na základě materiálů zpracovaných v knize Osvobození jižní Moravy 1945,“ uvedl tvůrce projektu Ivan Vystrčil.

Pocta bezejmenným hrdinům

Unikátní projekt vznikl v letošnímu devětasedmdesátému výročí konce druhé světové války. „Letos je to taková příprava na příští rok, kdy oslavíme již osmdesát let od chvíle, kdy se Československo podařilo za cenu obrovských ztrát na životem nejen osvobodit, ale i obnovit. Naší snahou je, aby veřejnost pochopila, že dnes můžeme žít ve svobodě díky stovkám bezejmenných hrdinů, kteří v boji s nacismem položili v druhé světové válce své životy. Na jejich odkaz nesmíme zapomenout,“ uvedl Vystrčil.

Události z jara 1945 patří k nejvýznamnějším milníkům novodobé historie. Armády Sovětského svazu, rumunského království a československého sboru tehdy na jihu Moravy sváděly kruté boje se zbytky německé a maďarské armády. Bojovalo se o každou moravskou vesnici.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky druhá světová válka, hřbitov, hrob, osvobození, pieta, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lidé si na brněnském hřbitově připomněli konec druhé světové války. Milovníci historie přijeli na koních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.