Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Kvalita ovzduší v jihomoravské metropoli se dlouhodobě zlepšuje, zjistili vědci z Brna

Přestože se podle vědců kvalita ovzduší v Brně zlepšuje, k limitům stanoveným Světovou zdravotnickou organizací má město ještě daleko. Odborníci z Masarykovy univerzity a výzkumného střediska RECETOX se věnují měření škodlivin ovzduší. Zjistili, že nejčastějšími zdroji znečištění jsou doprava, lokální topeniště nebo stavby.

Výzkum vědci započali již před třemi lety a využili při něm dvě metody. Na některých místech měřil mobilními stanicemi, jinde dali malé přenosné senzory brněnským školákům a školačkám. Součástí výzkumu bylo také dotazníkové šetření zjišťující, za jakých podmínek by bylo obyvatelé sledovaných oblastí ochotní přejít na ekologičtější způsob vytápění svých domovů.

I když se podle průzkumu kvalita ovzduší v Brně dlouhodobě zlepšuje, mezi hlavní zdroje znečištění stejně jako v ostatních metropolích patří stále doprava, lokální topeniště a nárazově také stavební činnost. „Zejména v okrajových částech města, kde jsou domky vytápěné tuhými palivy, překvapila výzkumníky vyšší koncentrace některých látek,“ popsal Ondřej Mikeš z výzkumného střediska RECETOX.

V případě dopravy na ovzduší nepříznivě působí hlavně zácpy, které se tvoří mimo jiné v důsledku stále nedostavěného velkého městského okruhu a severojižní dálnice. Až budou tyto stavby hotové, zlepší nejen průjezd Brnem, ale hlavně emise.

Vědci a vědkyně z Masarykovy univerzity a centra RECETOX navážou na svou dosavadní spolupráci dalším výzkumem. Zaměří se na ekonomické vyhodnocení enviromentálních přínosů opatření ke zlepšení kvality ovzduší.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky MUNI, ovzduší, výzkum, vědci, znečištění, doprava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita ovzduší v jihomoravské metropoli se dlouhodobě zlepšuje, zjistili vědci z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.