Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tlapková patrola i MasterChef. Tábory na jižní Moravě jsou z devadesáti procent obsazené

Narůstající zájem o letní příměstské tábory evidují jihomoravská střediska volného času. Kapacita je až z 90 procent naplněná, vyplývá z odpovědí zástupců oslovených středisek. Rodiče v průměru zaplatí kolem 2500 korun za týden, což je o několik stovek méně než za nejlevnější pobytové tábory. Ani o ty ale zájem neopadává. Například brněnské Středisko volného času Lužánky má nyní z 1633 míst obsazeno 1200, řekla jeho mluvčí Kristýna Bejčková.

V Lužánkách se stále potvrzuje trend velkého zájmu o tábory. „Mnohé byly vyprodané hned po spuštění přihlašování v půlce ledna. Pobytové i příměstské tábory máme zcela naplněné zhruba z 80 až 90 procent," uvedla Kristýna Bejčková. Letos v létě organizace nabízí asi o 20 táborů více, protože od nového roku je její součástí i dřívější Dům dětí a mládeže Kuřim. „Celkem máme 48 pobytových táborů pro 1633 účastníků, kde je nyní 433 volných míst. Příměstských táborů nabízíme 224 pro 4597 účastníků, volných je 510 míst," doplnila.

Zaměření táborů je různorodé. Oblíbené jsou tematické na motivy aktuálních her, pohádek nebo filmů. Tradičně mezi ně patří Harry Potter nebo Tlapková patrola, což je rekordman v počtu a rychlosti přihlášených. Atraktivní jsou i témata odrážející aktuální televizní show, jako je například MasterChef. Ve srovnání s uplynulým rokem je nicméně pohádkových a filmových táborů v nabídce méně. Přibylo těch, které odkazují ke konkrétní aktivitě. Jsou to třeba kovářské nebo šachové tábory. Víc se jich věnuje i Brnu a historii nebo pověstem.

Cena příměstských táborů se pohybuje od 1700 do 3500 korun za týden, u pobytových od 3200 až po 9000 za týdenní i dvoutýdenní tábory. „Zdražili jsme zhruba o deset procent. Důvody jsou například dražší obědy, vstupy do navštěvovaných organizací, náklady na externisty či doprava," dodala Bejčková.

Znojemské středisko volného času nabízí devět pobytových a 12 příměstských táborů. V porovnání s loňskem je to s ohledem na personální kapacity asi o deset méně. „Navýšili jsme ale kapacity, u příměstských je to místo 30 dětí 45. Celkem tedy máme o 100 míst méně než loni. Současná kapacita je 1170, obsazeno je přes 1000. Více míst zbývá na pobytových než příměstských táborech, které jsou levnější a zároveň ne všechny děti chtějí spát mimo domov," řekla ředitelka centra Hana Bílková.

Jen pár hodin po spuštění přihlašování byl plný zážitkový příměstský tábor, kdy děti navštíví například Vida centrum v Brně nebo Aqualand Moravia. „Hitem je i příměstský tábor zaměřený na míčové sporty, kde jsme navyšovali kapacitu, přitom pobytový tábor s podobným zaměřením má problém nabrat děti. Podobná situace je i u tanečního tábora, kde je navíc stejná vedoucí," doplnila ředitelka. Také ve Znojmě cena meziročně vzrostla asi o deset procent. Příměstský tábor stojí v průměru necelé 3000 za týden, pobytový necelé 4000.

Ivančické středisko má letos v nabídce deset pobytových a 53 příměstských táborů, stejně jako loni. „Kapacita u zveřejněných pobytových táborů je 253 účastníků a je naplněna z 90 procent. U příměstských je 1056 účastníků, plno je z 87 procent. Spatřujeme zvýšený zájem u příměstských táborů, a to nejen v místě působení organizace, ale i v přilehlých obcích, kde tábory pořádáme. U pobytových je velký zájem o ty, které pořádáme pravidelně několik let. Zcela nové se plní velmi pomalu," poznamenala ředitelka Jana Heřmanová. Průměrná cena pobytového tábora je 4611 korun a příměstského 2258 korun. „Cena vzrostla o desítky až stovky korun dle jednotlivých nákladů tábora," dodala Heřmanová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky rekreace, tábory, děti, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tlapková patrola i MasterChef. Tábory na jižní Moravě jsou z devadesáti procent obsazené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.