Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně roste asi patnáct set druhů planých rostlin, patří k nim oblíbené koniklece i kapradiny

Na území jihomoravské metropole roste asi 1500 druhů planých rostlin, přičemž 255 z nich patří k ohroženým druhům. Tým brněnských botaniků na vytvoření vědecké studie a na patřičné dokumentaci jednotlivých druhů na mapách přes pracoval přes deset let.

Přestože rozvoj měst rostlinám zpravidla škodí, podrobný floristický výzkum v Brně ukázal, že v městském prostředí stále přežívá velký počet rostlinných druhů. Zjištěný počet 1 492 druhů ohromil i samotné vědce. Jedná se takřka o třetinu všech planě rostoucích druhů v České republice. 

„Kromě původních rostlin, kterým vyhovují některé městské biotopy, se ve městech nachází řada druhů zavlečených z jiných oblastí. Ty do městského prostředí přinesli lidé – ať už úmyslně jako okrasné rostliny, které posléze zplaněly a začaly se šířit, nebo neúmyslně jako plevele a různé rostlinné příměsi zavlečené nejčastěji s půdou a osivem,” popsala Zdeňka Lososová, vedoucí projektu a botanička z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Každá z rostlin, které se ve městě vyskytují, má podle botaniků svůj příběh. Některé jsou svědky zániku původní krajiny, jiné využily situace a obsadily nová stanoviště, jakými jsou štěrkoviště, chodníky nebo paty a spáry zdí. Jasně žlutými květy v létě upoutá například rozchodník suchomilný, který se šíří v tramvajových a železničních štěrkových kolejištích. Sukulentní růst rozchodníku umožňuje vyrovnat se s horkem a suchem, které na těchto místech panuje.

Během podrobného průzkumu našli botanici v Brně také 255 druhů ohrožených rostlin. Většina z nich se se vyskytuje ve zvláště chráněných územích, ke kterým patří třeba Stránská skála, Hádecká planinka nebo Kamenný vrch. Ohroženou rostlinou, která je pro jihomoravskou metropoli typická, je koniklec velkokvětý, jehož výrazné květy v rezervaci na Kamenném vrchu obdivovalo i letos v březnu množství návštěvníků. Méně početné populace koniklece lze vidět i na dalších chráněných lokalitách ve městě.

V jihomoravské metropoli rozkvetly vzácné koniklece. Před nemotornými turisty je chrání je dřevěný chodníček

Za brněnským sídlištěm Kamenný vrch každé jaro rozkvetou tisícovky konikleců, i letos už své fialové květy ukazují návštěvníkům. Protože ale lidé po vzácných rostlinách šlapali, postavili dělníci přes louku dřevěný chodníček. Poslouží nejen k...

Některé ohrožené rostliny se dokonce přizpůsobily životu v zastavěné části města. Takovým druhem je i jelení jazyk celolistý, kapradina, která přirozeně roste na suťovištích v stinných lesnatých údolích. Běžně ji lze vidět v Moravském krasu při procházce v okolí Punkevních jeskyní. Ve městě našel jelení jazyk domov ve starých opuštěných studnách, kde má dostatek vlhkosti.

Brno, kdysi přezdívané moravský Manchester, bylo v minulých dvou stoletích významným centrem textilního průmyslu. „Některé nepůvodní rostliny jsou svědky této průmyslové historie města, neboť byly s bavlnou a vlnou dováženou z jižní Ameriky či Austrálie zavlečeny na dvory přádelen. Některé z nich ve městě zplaněly, většina rychle vymizela, ale jiné se i po desetiletích ve městě vyskytují,“ vysvětlila Lososová. Takovou rostlinou je například pelyněk Tournefortův.

Lidé v Brně rozšlapou tisíce konikleců za rok. Pomůže dřevěný chodník

Chráněné koniklece v Brně každoročně ohrožují neopatrní návštěvníci rozšiřující už vyšlapané cesty. Kvůli zvědavcům, kteří se k rostlinám chtějí dostat blíž a květy si vyfotografovat, přichází rezervace o tisíce konikleců. Situaci vyřeší dřevěný...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Masarykova univerzita

Štítky Brno, botanika, rostliny, plevel, ohrožené druhy, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně roste asi patnáct set druhů planých rostlin, patří k nim oblíbené koniklece i kapradiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.