Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně skončí topná sezona. Vzhledem k hezkému počasí teplárny v pátek přeruší dodávky tepla

Teplárny Brno od pátku přeruší dodávky tepla do domácností, institucí i firem. Důvodem je současné teplé počasí, uvedl podnik. Pokud se do konce května ještě ochladí, teplo začne znovu proudit. Topná sezona začala loni 5. října, pokud nebude potřeba dodávky obnovit, bude pravděpodobně nejkratší topnou sezonou.

„Období od počátku října 2023, kdy jsme zahájili topnou sezonu, je s průměrnou teplotou 6,1 stupně Celsia téměř o tři stupně Celsia teplejší, než je dlouhodobý teplotní normál. Je také vůbec nejteplejší za posledních 60 let. Počet topných dnů topné sezóny 2023/2024 bude na druhé straně rekordně nejnižší. S velkou pravděpodobností nepřesáhne počet 200, což je také historicky nejnižší hodnota,“ uvedl finanční ředitel Tepláren Brno Přemysl Měchura.

Dodávky tepla bude městská společnost omezovat v pátek postupně, od večera budou přerušeny úplně. Loni Teplárny přerušovaly dodávky až 5. května, tedy o měsíc později.

V Brně odstartovala topná sezona. Kvůli teplému počasí se začátek letos zpozdil

Po více než čtyřech měsících si Brňané doma zatopí. Teplárny Brno ukončily letní odstávku a znovu zahájily svůj provoz. Obnovit dodávky tepla se rozhodly především kvůli nízkým ranním a večerním teplotám. Neobvykle teplé září ale start topné...

Takzvané otopné období stanovené vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu trvá od září do května, její zahájení a ukončení závisí na průměrné denní teplotě. Přerušení nebo ukončení dodávek tepla přichází poté, co průměrná denní teplota vystoupí nad 13 stupňů dva po sobě jdoucí dny a podle vývoje počasí nelze očekávat pokles venkovní teploty. Teplárny dodávky obnoví v případě, že dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů Celsia a meteorologové neohlásí na další den vzestup teplot.

Meteorologové předpovídají na pátek nejnižší noční teploty mezi sedmi a deseti stupni Celsia, nejvyšší denní pak vystoupí na 18 až 21 stupňů. O víkendu se má dál oteplovat, přes den až na 25 stupňů, noční teploty neklesnou pod osm stupňů Celsia, pouze v údolích mohou výjimečně sestoupit až k šesti stupňům. Stejný charakter počasí by měl být i v pondělí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky energie, teplo, Teplárny Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně skončí topná sezona. Vzhledem k hezkému počasí teplárny v pátek přeruší dodávky tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.