Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kašna na Zelňáku prochází rekonstrukcí. Kamenné sousoší je ve špatném stavu

Městská část Brno-střed informovala o tom, že dominanta Zelného trhu, barokní kašna Parnas, prochází rekonstrukcí. Důvodem je zejména špatný stav alegorické sochy Evropy na vrcholu kašny. První etapa renovace potrvá do července. Městská část za opravu zaplatí přes 2,4 milionu korun.

„Městská část Brno-střed, která má nemovitou kulturní památku z konce 17. století ve správě, o dílo pravidelně pečuje ve spolupráci s památkáři. Při jedné z posledních odborných kontrol se ukázalo, že ve špatném stavu je kamenné sousoší. Konkrétně socha Evropy, jež se nachází na samém vrcholu kašny. Na stavu sochy se negativně podepsaly zejména povětrnostní podmínky, které vedly k rozsáhlé degradaci uměleckého díla,“ popsal v tiskové zprávě mluvčí městské části Michal Šťastný a dodal, že radnice přistoupila k renovaci, kterou odborníci zahájili po Velikonocích.

Pracovníci sochu snesou a předají do péče restaurátorům. „Odborníci z vrcholu Parnasu snesou stávající alegorickou sochu Evropy. Podle ní restaurátoři v dílně vytvoří kopii. Restaurovaný originál bude po opravě umístěn na důstojném místě, o němž aktuálně jednáme. Skaliska i veškeré sochařské výzdoby kašny budou očištěny a ošetřeny takzvanou hydrofobizací, díky čemuž se vytvoří na kamenném materiálu vrstva, která odpuzuje vodu,“ uvedl v tiskové zprávě starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

První etapa oprav má podle mluvčího městské části trvat do července, pak se do kašny vrátí voda. Začátkem příštího roku by se pak replika sochy měla vrátit zpět na skalisko.

Brno-střed za renovaci zaplatí přes 2,4 milionu korun. „Práce má na starost společnost S:LUKAS s.r.o., která na opravách kašny Parnas pracovala již v minulosti. V uplynulých letech například pracovníci dílo odborně čistili, opravovali kamenné i kovové prvky nebo obnovovali sochařskou výzdobu,“ uzavřel mluvčí.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MČ Brno-střed

Štítky kašna, oprava, Zelný trh, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kašna na Zelňáku prochází rekonstrukcí. Kamenné sousoší je ve špatném stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.