Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihomoravský hejtman odjel navštívit Ukrajinu. Projedná humanitární pomoc i obchodní spolupráci

Jihomoravský hejtman Jan Grolich dnes zahájil pracovní cestu na Ukrajinu. Ve Lvově se setká se zástupci partnerské Lvovské a Dněpropetrovské oblasti. Jednat s nimi chce o humanitární pomoci i navázání obchodní spolupráce. Oběma regionům chce delegace představit programy ministerstva průmyslu a obchodu, které mají pomoct s poválečnou obnovou Ukrajiny. Výjezd je plánovaný na tři dny s tím, že hlavní program bude ve čtvrtek.

Jihomoravský kraj začal se Lvovskou oblastí navazovat kontakty v roce 2016, dohodu o spolupráci podepsal o dva roky později. Od počátku ruské invaze v únoru 2022 kraj oblast podporuje, daroval jí například zdravotnický materiál nebo elektrocentrály. „S jejími zástupci budeme jednat hlavně o humanitární pomoci, protože v tomto regionu se soustředí vnitrostátní migrace Ukrajinců. Jsme otevřeni další pomoci, která vzejde z jejich potřeb. Na jednání s námi jede i ředitel festivalu Concentus Moravie David Dittrich, protože chtějí organizovat sít koncertů v zahraničí a jedním z hlavních míst by měl být právě Lvov,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Spolupráce kraje a Dněpropetrovské oblasti je aktivní od počátku ruské invaze. Také tam putovaly z jižní Moravy elektrocentrály nebo třeba lůžkoviny. Koncem loňského roku zástupci obou regionů uzavřeli dohodu o obchodně-ekonomické, vědecko-technické a kulturní spolupráci. „Na jednání s Dněpropetrovskou oblastí s námi jede předseda Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl. Budeme jednat o navázání obchodní spolupráce. Jako kraj jsme připraveni financovat komoře jednoho člověka, 'obchodního atašé' v Dnipru, který by tam zprostředkovával obchodní příležitosti pro jihomoravské firmy,“ řekl Grolich.

Hospodářská komora má podle něj takového člověka již vytipovaného a delegace by se s ním měla ve Lvově setkat. „Dněpropetrovská oblast je připravena pro tohoto člověka zajistit bezplatně kancelář přímo v Dnipru a navázat kontakty přes tamní hospodářskou komoru. S ní jsme už jednali v Brně při strojírenském veletrhu. Oběma regionům jsme pak připraveni představit programy ministerstva průmyslu a obchodu, zejména aktivity Business klubu Ukrajina, a také vzdělávací program pro komunální politiky, které organizuje s podporou kraje Nadace Partnerství,“ doplnil hejtman.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Grolich

Štítky Ukrajina, správa, boje, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský hejtman odjel navštívit Ukrajinu. Projedná humanitární pomoc i obchodní spolupráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.