Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Denně nám tu řádí opilí výtržníci, stěžuje si vedení Vyškova. Situace bude horší, tvrdí

Město Vyškov na svém webu informovalo o tom, že na Vyškovsku jsou pravidelné potíže s výtržníky, kteří se rádi posilní alkoholem. V supermarketech kradou lihoviny, povalují se v ulicích a obtěžují kolemjdoucí. Těžkou hlavu z opilých výtržníků mají městští strážníci i jejich republikoví kolegové, s některými jedinci se dokonce potkávají takřka denně. Vyškovští radní navíc předpokládají, že s příchodem jarních teplot se situace ještě zhorší.

Devětatřicetiletý muž se s policisty vidá takřka denně

Čelu pomyslného žebříčku nepochybně kraluje devětatřicetiletý muž, kterého v uplynulých dvou měsících vyškovští strážníci řešili v třiapadesáti případech, prakticky tedy na denním pořádku. Někdy jej pouze upozornili na nevhodné chování, nicméně devětadvacetkrát jej přistihli při páchání přestupku, zpravidla proti cizímu majetku. Za to měl zaplatit celkem 145 tisíc, nezaplatil ovšem ani korunu. Pětkrát se s ním strážníci svezli na protialkoholní záchytku a dvakrát jej předali kolegům ze státní policie s podezřením ze spáchání trestného činu. 

Opilou ženu musela dvakrát odvést záchranka

Na záchytku strážníci čtyřikrát doprovázeli i dvaačtyřicetiletou ženu. Během posledních čtyř měsíců hlídce někdo dvanáctkrát nahlásil, že žena někde leží. Dvakrát byl její stav natolik vážný, že musela být převezena do nemocnice. Dvakrát se ženou městská policie řešila také přestupky proti majetku.

Pravidelně nadýchá víc jak tři promile

Dvaapadesátiletý muž, který nemá trvalé bydliště ve Vyškově, je místním rekordmanem. V průběhu čtvrtletí někdo na městskou policii sedmkrát volal, že dotyčný někde polehává, čtyřikrát potřeboval pomoc zdravotníků a takřka pokaždé nadýchal více jak čtyři promile. 

Město má svázané ruce, míní starosta

Podle starosty Vyškova Karla Jurky (ODS) jsou tito delikventi mezi sebou agresivní, na kolemjdoucí pokřikují, své chování neovládají a ničí městský majetek. Jakékoliv pokuty prý zpravidla nezaplatí a své prohřešky opakují. „Nějaké vymáhání je prakticky téměř bez výsledku. Bohužel s takovou skupinou obyvatel se legislativa nedokáže popasovat. Vyškované pak opakovaně volají strážníky, ti zasahují u stále stejných událostí, které jsou každopádně v přestupkové rovině. Takže s mizivým výsledkem. Dotyčný se k přestupkové komisi ani nedostaví. Taková je realita, tak to bohužel je,“ popsal situaci starosta. 

„Pohybují se na Masarykově náměstí, v Dobrovského ulici, postávají u obchodních domů, pokoušejí se přespávat v nemocnici. Vyškované volají a stěžují si, jak je to možné, proč s nimi městská nebo státní policie nic nedělá. Přitom právě takovým lidem se strážníci věnují značnou část své služby. A současně mají pocit, že bojují s větrnými mlýny," uvedl v tiskové zprávě velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček

Pokuty nemají smysl, dotyční je často zmačkají a zahodí

Podle Sedláčka se situace bez nutných změn v legislativě nezlepší. „Zavolá nás ostraha některého z hypermarketů, že nachytali někoho při krádeži alkoholu. Znovu se pohybujeme v přestupkové rovině. Dotyčný dostane na místě pokutu, kterou ještě před hlídkou zmačká a zahodí. V jiném případě dostaneme oznámení o povalujícím se opilém muži. My nebo lékař rozhodneme o převozu na protialkoholní záchytnou stanici. Vyřešíme tím aktuální problém, ale ve výsledku je to naprosto neúčinné, protože po vystřízlivění je dotyčný v ulicích města zpět. A samozřejmě převoz do Brna a samotný pobyt na záchytce něco stojí, vymáhání nákladů je přitom prakticky bez výsledku,“ doplnil velitel. 

Neustálé udělování pokut podle Sedláčka nic nezmění. Krajním řešením podle něj může být, když dotyčný své chování přežene a dopustí se trestného činu. „Automaticky to ale neznamená, že skončí ve výkonu trestu odnětí svobody. U soudu může dostat například peněžitý trest, veřejně prospěšné práce, podmínku nebo například ústavní ochranné léčení, které ovšem kapacitně nedostačuje zvyšujícímu se počtu pacientů, takže dotyčný jednoduše čeká na místo a zůstává nám na ulici,“ uzavřel velitel vyškovských strážníků. 

Podobné problémy údajně zastupitelstvo města projednává na každém zasedání. „V mnoha ohledech je to demotivující a ubírá to síly. Strážníci vyrážejí ke stále stejným událostem a jejich práce je v těchto případech neefektivní,“ dodal starosta Jurka.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, alkohol, policisté, přestupky, záchytka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denně nám tu řádí opilí výtržníci, stěžuje si vedení Vyškova. Situace bude horší, tvrdí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.