Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ušetřete letos na letenkách. Máme pro vás tipy, jak na to

Rádi byste v létě konečně navštívili vysněnou destinaci, ale bojíte se, že zruinujete svou peněženku? Dost možná zbytečně! Cestovat je možné i za přijatelné ceny – stačí včas zvolit vhodnou strategii. Obzvlášť důležité je to při nákupu letenek, které si dobrovolně můžete zbytečně prodražit. Na co si dát pozor? To shrnují Filip a Kája z Levně po světě.

Za stále rozšířený mýtus považují přesvědčení mnoha lidí, že se vyplatí vyčkávat na last-minute nabídky. S takovými letenkami se přitom podle Filipa a Káji často pojí více mínusů než plusů. „Člověk na nich sice pár stovek ušetří, s velkou pravděpodobností si ale pořádně připlatí za ubytování, protože najít na poslední chvíli něco levného je obvykle skoro nemožné,“ vysvětlují. Místo toho doporučují rozšířit hledání letů na větší počet letišť – z okolních států lze totiž často létat mnohem výhodněji. „Určitě nedává smysl spoléhat jen na pražské letiště, protože ceny zdejších letenek jsou dlouhodobě opravdu bídné,“ říkají mladí cestovatelé a dodávají, že vcelku lacině je možné létat například z Vídně, Vratislavi nebo Norimberku.

Ušetřit je podle Filipa a Káji možné také za služby navíc a jako příklad uvádí rezervaci konkrétního sedadla nebo odbavení zavazadla. „Někdy to samozřejmě smysl dává, ale většinou je to úplně zbytečné,“ myslí si. Krátký let po Evropě podle nich bez problémů zvládnete bez známé osoby na vedlejším sedadle. Stejně tak si lze v klidu vystačit s příručním zavazadlem – to smí obvykle vážit do deseti kilogramů.

Vhodné je však podotknout, že každá letecká společnost posuzuje rozměry zavazadel podle vlastních pravidel. Zatímco tak u jednoho dopravce bez problémů odletíte se svým oblíbeným batohem, u dalšího můžete narazit. „Ještě než člověk začne balit, měl by se ujistit, že jsou rozměry jeho zavazadla správné. V opačném případě si bude muset přímo na letišti připlatit,“ vysvětlují Filip s Kájou. Obvykle platí následující pravidlo: čím levnější letenka, tím striktnější podmínky letecká společnost má.

Kam vyrazit a jak cestovat levně? Drbna přináší čtenářům nový seriál

Drbna společně s projektem Levně po světě představuje nový seriál, který vám ukáže, jak levně cestovat a do jakých destinací ideálně vyrazit. Za projektem stojí dvojice mladých studentů marketingu na univerzitě̌ v Londýně, Kája a Filip. Jejich...

Pozor na přestupy

Řada cestujících si cestu potenciálně zbytečně komplikují tím, že na sebe nějakým způsobem navazující letenky nekoupí v rámci jednoho bookingu. „Zpáteční letenky či letenky s přestupem se vyplatí nakupovat pohromadě – když bude první let zrušený, cestující má většinou automaticky nárok na bezplatné zrušení také zpátečního letu a navíc získá kompenzaci,“ vysvětluje cestovatelský pár. To je také důvod, proč letecké společnosti jako RyanAir nebo WizzAir neumožňují zakoupit letenky s přestupem v rámci jednoho bookingu. „Cestující je musí nakoupit zvlášť, tudíž ztrácí nárok na zrušení zpátečního letu či na kompenzaci, pokud bude navazující let zpožděný,“ dodávají.

A u přestupů ještě zůstaňme. Filip a Kája v této souvislosti ještě doporučují pečlivě zvážit čas potřebný k přesunu z jednoho letadla do druhého. „Cestující by si měl zjistit, jak velké dané letiště je nebo jestli přestupuje na let stejné společnosti. Od toho se pak také odvíjí, jestli odbavené zavazadlo vyzvedne až v cílové destinaci nebo ho celé odbavovací kolečko bude čekat ještě jednou,“ říkají. Mnohem jednodušší je tedy cestovat s jednou areolinkou a v rámci jednoho bookingu.

Je zřejmé, že se při nákupu letenek vyplatí být trpělivý a svou cestu pečlivě promyslet. Pokud se vám to podaří, máte vyhráno, výhodnému a bezproblémovému letu v podstatě nic nebrání. Nemáte-li čas a energii, kterou hledání takových letenek bezpochyby vyžaduje, nebojte si říct o pomoc. Filip a Kája z Cestuj levně vám rádi pomohou – stačí si vybrat vhodný balíček.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Levně po světě

Štítky cestování, výhodné letenky, dovolená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ušetřete letos na letenkách. Máme pro vás tipy, jak na to  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.