Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hustopečích na Břeclavsku kvetou mandloně. Nadšence do sadů lákají mandlové dobroty i místní vína

Rozkvetlé mandloně do Hustopečí na Břeclavsku pravidelně přilákají tisíce návštěvníků z nejbližšího i dalekého okolí. Na počest největšího sadu ve střední Evropě se proto každoročně ve vinařské ulici Na Hradbách i v samotných sadech konají Slavnosti mandloní a vína, které slibují víkend plný dobrého jídla, pití a zábavy.

Návštěvníci rozkvetlých slavností mohli na místě ochutnat řadu tuzemských i zahraničních specialit z mandlí. „Nechyběla ani vína od místních vinařů, která si lidé mohli vychutnat v relaxační zóně přímo na náměstí i v přilehlých otevřených sklepech, a mandlový jarmark plný mandlových pochutin a výrobků,“ uvedla organizátorka akce Jana Hrádková.

Cyklisté vyhlíží turistický hit. Mezi Břeclaví a Lednicí vznikne stezka mezi mandloněmi

Velké lákadlo se rýsuje milovníkům cyklistiky na jižní Moravě. Mezi Břeclaví a Lednicí se chystá stavba cyklostezky, jež povede kolem mandloní či ovocných stromů. Město dolaďuje pozemkové spory a doufá, že s investicí začne s v následujících...

Heslem letošního ročníku byla regionální výroba. Své výrobky proto na jarmarku nabízela celá řada lokálních producentů a malých obchodníků. „Hořčice paní Partykové, bio sýry a jogurty rodinné farmy Člupy nebo například zelné šťávy, chipsy a oblíbené kimči od Agro Tuřany ochutnáte v jedné z nejstarších hustopečských budov, v zrekonstruované bývalé Střelnici v ulici Na Hradbách,“ popsala Hrádková.

Mimo chuťových buněk je potřeba trénovat i zbytek těla, po návštěvě gastro koutku se proto většina nadšenců vydala na zhruba pětikilometrovou vycházku do největších mandloňových sadů ve střední Evropě. „Cestu lemovaly místní spolky se zábavou pro děti i rodiče. Odměnou v cíli, u sedmnáctimetrové rozhledny, byly kromě krásných výhledů i mandlové speciality, mandlové pivo a místní vína,“ přiblížila organizátorka.

FOTO: Přesně v den slavností rozkvetly v Hustopečích mandloně

Tisíce lidí se dnes vydaly na procházku do mandloňových sadů nad městem Hustopeče na Břeclavsku aby se podívali na kvetoucí stromy, které jsou středoevropskou raritou. Mandloně letos plně rozkvetly právě na den Slavností mandloní a vína. Jejich...

O hudební doprovod se na slavnostech postarala Aneta Langerová, kapela Docuku a na pódiu se objevila také vítězka první řady soutěže Peče celá země, Petra Burianová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Hrádková

Štítky Hustopeče, Břeclavsko, mandloně, mandle, sad, slavnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hustopečích na Břeclavsku kvetou mandloně. Nadšence do sadů lákají mandlové dobroty i místní vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.