Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravský kraj dostane od ruské Sberbank zpátky 95 procent svých peněz

Jihomoravský kraj získá více než 161,5 milionu korun, které měl v bance Sberbank. Jde o 95 procent zablokovaných peněz. Se zástupci Komerční banky, jež pohledávky věřitelů zkrachovalé banky ode dneška vyplácí, se představitelé kraje sejdou ve středu. Řekl to hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Na peníze čekají i další jihomoravské samosprávy.

„Podařilo se nám vyjednat, že dostaneme zpět 95 procent našich peněz. Pro Jihomoravský kraj to znamená více než 161,5 milionu korun. Se zástupci Komerční banky se sejdeme 20. března, abychom celou transakci doladili," uvedl Grolich. „Díky příznivé ekonomické situaci se nám podařilo překlenout období, kdy byly naše finance zablokovány, bez zásadních dopadů na chod a rozpočet kraje. Na druhou stranu jsme ale velmi rádi, že peníze dostaneme zpět a budeme je moct využít na naše projekty a investice," dodal.

Přes 21 milionů korun měla na bankovním kontě u společnosti Sberbank uložených městská část Brno-střed. Mluvčí radnice Michal Šťastný řekl, že se o peníze chystají žádat v následujících dnech a předpokládají návrat celé částky. Na peníze čeká i Hodonín, který měl v bance přes 119 milionů korun. „Zatím nemám informaci o tom, že bychom je měli na účtě," poznamenal mluvčí města Josef Horníček.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem předloňského srpna poté, co Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Věřitelů je v celé zemi přes 15 tisíc, dostat mají zhruba 57 miliard korun. Sto procent svých zjištěných pohledávek, 95 procent teď a pět procent později, podle insolvenční správkyně Jiřiny Lužové určitě dostane první a druhá skupina věřitelů, tedy Garanční systém finančního trhu, fyzické osoby a malé a střední podniky. „U třetí skupiny, tedy krajů, měst, obcí a větších firem, tam se nechci zavazovat, že dostanou 100 procent, ačkoliv věřím, že to tak bude. Počítat ale mohou s více než 95 procenty svých peněz," uvedla už dříve.

Také Plzeňský kraj by měl dostat vyplaceno 95 procent pohledávek po zkrachovalé Sberbank, a to v březnu až dubnu. Uloženo měl u této banky téměř 170 milionů korun. Řekl to radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO). Kraj o peníze požádal loni, výplatu pozdržely námitky některých věřitelů. „Poté bychom měli dostat ještě další zhruba čtyři procenta, což bude jasné poté, co insolvenční správkyně vyčíslí, nakolik se jí podařilo peníze zúročit," řekl radní. Podle Stroleného už je víceméně jisté, že kraj dostane přibližně 99 procent z výše pohledávky. „De facto jsme přišli 'jenom' o úroky, které bychom dostali na spořicích účtech, které jsme u banky měli," řekl. Peníze, které nejsou zahrnuté v letošním rozpočtu kraje, zapojí hejtmanství jako rozpočtovou rezervu.

Městu Uherské Hradiště ze Zlínského kraje zůstalo na účtech Sberbank 20,9 milionu korun. „Částečný rozvrh zpeněžení majetkové podstaty provádí Sberbank CZ prostřednictvím Komerční banky s tím, že právnické osoby musí požádat o výplatu na jejich firemních centrech, tj. v případě našeho města ve Zlíně. Město s předstihem kontaktovalo svého bankovního poradce pro Komerční banku, který informoval, že záležitost bude řešena individuálně přímo v prostorách banky v Uherském Hradišti," sdělil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Standa Biller

Štítky Rusko, banky, správa, Jihomoravský kraj, Sberbank, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

1

Středa, 20. března 2024, 14:52Odpovědět

Jihomoravský kraj dostane od ruské Sberbank zpátky 95 procent svých peněz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.