Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V hodonínské zoo se narodilo první mládě tropické želvy. Brzy očekáváme sourozence, říkají chovatelé

Přestupný 29. únor byl šťastný pro chovatele v teráriích hodonínské zoologické zahrady. Z vejce se po několika neúspěších vylíhlo první mládě želvy uhlířské, která pochází z jihoamerických savan. Pracovníci čekají, že by v příštích dnech mohli přijít na svět i její sourozenci.

Po 136 dnech se z vejce v hodonínské zoologické zahradě vylíhlo první mládě želvy uhlířské. Krunýř asi pěticentimetrového mláděte vážícího pouhých třiadvacet gramů je zatím měkký a zespodu těla má žloutkový váček, který v prvních dnech života vstřebává.

„Odchov se podařil až ve třetí snůšce vajec. Z devíti byla čtyři oplozená, a tak ve vyhřívané líhni očekáváme další sourozence,“ uvádí na sociální síti Facebook chovatelé.

Suchozemské želvy uhlířské žijí hlavně v jihoamerických savanách a mají rády opravdu vlhké podnebí. Mláďata vyhledávají i červy, dospělí jsou většinou býložraví a živí se i ovocem. Dožívají se v přírodě osmdesáti až sta let.

„Pár těchto želv chováme v zoo od roku 2021. Zůstávají však v zázemí jako kontaktní zvířata při výukových programech, vidět je můžete při některých letních akcích anebo aspoň na fotografiích,“ popsali chovatelé.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v Česku i na Slovensku. Brány poprvé otevřela roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174 tisíc návštěvníků, což je meziročně zhruba o šest tisíc méně. I tak šlo o třetí největší návštěvnost v historii zoo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Hodonín

Štítky zoo, želva, mládě, Zoo Hodonín, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hodonínské zoo se narodilo první mládě tropické želvy. Brzy očekáváme sourozence, říkají chovatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.