Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravský kraj dal na pomoc Ukrajině přes 924 milionů korun

Jihomoravský kraj vynaložil za rok 2022 a 2023 na pomoc Ukrajině, která bojuje s ruskou agresí, částku přesahující 924 milionů korun. Téměř 848 milionů pokryly peníze ze státního rozpočtu, 60 milionů prostředky z krajského rozpočtu a zbytek dary. Převážná část výdajů se týkala zabezpečení ubytování pro uprchlíky a činnosti Krajského asistenčního centra (KACPU), uvedl dnes v tiskové zprávě hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Dnes je v Jihomoravském kraji zhruba 40 tisíc lidí z Ukrajiny s dočasnou ochranou a převažují ženy

„Na letošní rok jsme na zmírnění následků války na Ukrajině uvolnili dva miliony korun. Nadále trvají úhrady výdajů za ubytování uprchlíků, které financuje dotace ze státního rozpočtu," řekl Grolich. V souvislosti s válkou bylo v Jihomoravském kraji v roce 2022 uděleno 45 879 víz dočasné ochrany, loni 11 219 a letos do 11. února 1062. „Na jižní Moravu přišlo po Praze a Středočeském kraji nejvíc uprchlíků před válkou. Dnes je u nás zhruba 40 tisíc lidí s dočasnou ochranou a převažují ženy," dodal hejtman.

Kraj zahájil provoz KACPU v březnu 2022. Na brněnském výstavišti se uprchlíci mohli registrovat a nechat si vystavit víza. Nejsilnější nápor byl hned po otevření centra, kdy v prvních dnech prošlo registrací až 1700 lidí za den. Postupem času uprchlíků ubývalo, a proto se centrum po několika měsících z výstaviště přestěhovalo na jinou adresu. Od loňského dubna převzalo koordinaci všech KACPU v Česku ministerstvo vnitra. Aktuálně má jihomoravské centrum otevřeno tři dny v týdnu a denně odbaví asi 200 příchozích, kteří žádají o registraci nebo změnu adresy ubytování.

Ukrajinští klienti mají zájem o kurzy češtiny i kariérové poradenství pro rodiče a mladistvé

V současnosti Jihomoravský kraj zajišťuje pro uprchlíky ubytování, které je mu následně propláceno ze státního rozpočtu. Ubytování se poskytuje nejvýše po dobu 150 dnů, přičemž maximální doba se nevztahuje na takzvané zranitelné osoby. U ubytovacího zařízení ve vlastnictví kraje či obce je za osobu a noc stanovena paušální náhrada 300 korun, u soukromníků 350 korun. „Lůžek je dostatek. K dnešnímu dni má kraj nasmlouváno 6420 lůžek u 149 ubytovacích zařízení, a z toho je využito 1581 míst," dodal hejtman. Střední školy přijaly podle kraje žáky z Ukrajiny bez problémů. V letošním školním roce na nich studuje přibližně 510 azylantů, z toho 447 navštěvuje krajem zřizované školy.

V reakci na konflikt kraj v srpnu 2022 vyčlenil ze své struktury agendu zajišťující služby pro cizince do samostatné organizace. Centrum pro cizince Jihomoravského kraje od začátku nabízí především informační služby, tlumočení a poradenství. Interkulturní pracovníci asistují klientům například při vyřizování humanitární dávky nebo registraci k prodloužení víza. Pomáhají vyhledat školu a školku pro děti, informují o dostupných formách bydlení, pracovních možnostech nebo směřují klienty na navazující služby centra či jiných organizací.

Ukrajinští klienti mají zájem o kurzy českého jazyka, využívanou službou je i kariérové poradenství zaměřené zejména na rodiče s dětmi a mladistvé. Centrum slouží také jako informační a poradenské středisko pro obce, školy, zaměstnavatele či další instituce, které přicházejí do kontaktu s ukrajinskými uprchlíky. „Uvědomujeme si, že čím déle je situace na Ukrajině nestabilní, tím se zvyšuje procento těch, kteří budou chtít v našem kraji zůstat. Ve spolupráci s vedením kraje, Brna, neziskovými organizacemi a dalšími aktéry jsme připraveni pokračovat v prointegračních aktivitách, posilovat jazykové znalosti klientů, podporovat je v lepším pracovním uplatnění a podávat pomocnou ruku zejména těm nezranitelnějším, tedy rodičům s dětmi a mladistvým," řekla ředitelka centra Alena Krejčí.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Toman

Štítky Ukrajina, správa, migrace, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj dal na pomoc Ukrajině přes 924 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.