Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve Vyškově zbourají zchátralou vojenskou budovu. Vyroste místo ní domov pro seniory

Roky chátrající objekt budí mezi Vyškovany dlouhodobě emoce. Před lety budovu Posádkového domu armády koupil od státu soukromý majitel, ten ale budovu nechal další roky chátrat. Soukromník se nyní rozhodl dům zbourat a představil plán na výstavbu domova pro seniory se zvláštním režimem.

Péče o nemohoucí seniory

Místo bývalého vojenského zařízení ve Vyškově vyroste moderní dům pro seniory. Klienti zařízení mají být z velké části zcela odkázáni na personál. Ten jim bude poskytovat podporu a péči zdravotní, ošetřovatelskou i sociální.

„Domov chceme mít částečně zaměřený na péči o seniory trpící Alzheimerovou chorobu či jinou formou stařecké demence. Poslouží ale i třeba klientům, kteří budou mít zájem o krátkodobější pobyt,“ uvedl jednatel firmy, která projekt vede, Zdeněk Mrzena.

Podle něj jde o případy, kdy příbuzní budou potřebovat člena rodiny, o kterého se jinak dlouhodobě starají, do zařízení třeba jen na dva týdny umístit. Například když pojedou na dovolenou.

Domov bude odpovídat potřebám pro ubytování seniorů se čtyřiadvacetihodinovou péčí, počítá se sto padesáti lůžky pro trvalý pobyt a pětadvaceti krátkodobými lůžky. O klienty se má starat zhruba šest desítek zaměstnanců.

Nutná bude demolice

Mrzena prohlásil, že investor čeká na stavební povolení. Dotčené odbory městského úřadu daly už dříve projektové dokumentaci zelenou. V letošním roce mají v areálu začít demontážní a demoliční práce i samotná výstavba.

Z objektu, který roky sloužil především ke kulturním akcím, zůstává původní zázemí šaten či provozu kuchyně. Právě zadní objekt včetně menšího ze sálů čeká podle jednatele Mrzeny rekonstrukce. U větší části objektu se naopak počítá s demolicí. Druhé a třetí nadzemní patro, které poslouží k ubytování klientů, firma dostaví.

Město změnu vítá

Radní města vzali informaci o záměru výstavby na vědomí. „Od začátku, kdy objekt Posádkového domu armády přestal sloužit svému účelu, jsme si přáli, aby chátrající areál znovu získal prospěšné využití. Zamýšlený domov s něco takového splňuje,“ okomentoval vyškovský starosta Karel Jurka (ODS). Zdůraznil také, že město objekt nikdy nevlastnilo.

Ministerstvo obrany vedly před lety k prodeji ekonomické důvody. Využitelnost objektu byla toho času pro armádu minimální, provoz byl ztrátový. Nakonec musel resort vyhlásit deset kol výběrového řízení, než se Posádkový dům armády podařilo prodat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov

Štítky domov pro seniory, demolice, armáda, Ministerstvo obrany, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivo Zeman

Aha, budou volby. Tak zase sliby a vize. Předtím bylo v plánu rekonstruovat zdravotní školu a Besední dům.

Úterý, 13. února 2024, 13:35Odpovědět

Ve Vyškově zbourají zchátralou vojenskou budovu. Vyroste místo ní domov pro seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.