Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Změníme výrobní suroviny a snížíme tím zápach, slibuje lidem kritizovaná brněnská slévárna

Lidé žijící v blízkosti slévárny Heunisch si dlouhodobě stěžují na smrad, bolesti hlavy nebo nevolnost. Zástupci fabriky tvrdí, že problém není na jejich straně, ale týká se prý zastaralých technologií v celém odvětví. Přesto se vedení rozhodlo pro změnu. Vymění výrobní suroviny a slibují tak méně výrazný odér.

Obtěžující zápach

Obyvatele východní části Brna, kam spadají například Židenice nebo Líšeň, opakovaně trápí nepříjemný zápach ze Slévárny Heunisch. V minulosti proti smradu bojovali peticí a se zástupci podniku se snažili najít společnou řeč. Ačkoliv se společnost obvinění nejdřív bránila, místním dal za pravdu kraj, jenž nařídil emise častěji měřit a snížit je na třetinu.

Brněnská slévárna, na kterou si lidé stěžují, musí snížit emise. Potvrdil to soud

Brněnská Slévárna Heunisch musí na třetinu omezit emise způsobující zápach. Rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu, které dříve potvrdilo ministerstvo životního prostředí, nyní potvrdil i Krajský soud v Brně, který zamítl žalobu slévárny....

Ke snížení intenzity nepříjemného odéru má podle vedení fabriky pomoct obměna výrobních surovin. Pachově nejvýraznější organická pojiva pracovníci slévárny plánují vyměnit za anorganická, která by podle dodavatele měla mít nižší pachovou a emisní stopu.

„Tyto nové anorganické suroviny postupně do výroby nasazujeme teď v únoru, vše probíhá podle plánu. Průběžně je testujeme a kompletní přechod by měl být dokončen k poslednímu srpnu,“ uvedla mluvčí podniku Kateřina Svobodová.

Změna všech surovin

Do konce letních prázdnin, by slévárna měla rovněž dokončit také přechod na jiný typ organických pojiv s nižší pachovou zátěží. Pracovníci tak budou postupovat u odlitků, které používání nové anorganiky neumožňují.

„Přínosy ve vztahu k emisím a provozním vlastnostem budeme samozřejmě testovat. Je potřeba si uvědomit, že jsme první slévárna, která tuto surovinu testuje. Vše je možné realizovat pouze za předpokladu, že se nové pojivo bude chovat tak, jak jeho výrobce i my předpokládáme,“ upřesnila Svobodová.

Přístroje na neutralizaci smradu

Slévárna chce problémy co nejrychleji vyřešit. Nad rámec oznámených opatření, vedoucích k omezení pachů z výroby, v lednu pracovníci fabriky nainstalovali třetí smellmaster, tedy zařízení na neutralizaci pachů.

Smrdíme, ale nechceme, vzkazuje lidem kritizovaná brněnská slévárna

Pach z výroby snížit neumíme. Tak odpovídá na rozhodnutí jihomoravského úřadu o omezení emisí slévárna, jež kvůli obtěžujícímu odéru vede dlouhodobý spor. Lidé žijící v blízkosti fabriky si stěžují na smrad, bolesti hlavy nebo nevolnost. Firma se...

Zařízení na pohlcování nevábných pachů jsou nyní umístěna na všech kritických výduších, které jsou spojeny s kritizovanou pachovou stopou. Přístroj funguje na principu gelových plátů, které jsou dále pomocí tlakových hadic transportovány co nejblíže nebo přímo do zdroje zápachu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slévárna Heunisch

Štítky slévárna, ovzduší, soud, Heunisch, zápach, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změníme výrobní suroviny a snížíme tím zápach, slibuje lidem kritizovaná brněnská slévárna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.