Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Smrdíme, ale nechceme, vzkazuje lidem kritizovaná brněnská slévárna

Pach z výroby snížit neumíme. Tak odpovídá na rozhodnutí jihomoravského úřadu o omezení emisí slévárna, jež kvůli obtěžujícímu odéru vede dlouhodobý spor. Lidé žijící v blízkosti fabriky si stěžují na smrad, bolesti hlavy nebo nevolnost. Firma se proto nyní vytasila s výsledky dvouletého výzkumu, při kterém hledala efektivní řešení. Závěr ale nehraje do karet ani jedné ze stran.

Obyvatele východní části Brna, kam spadají například Židenice nebo Líšeň, opakovaně trápí nepříjemný zápach ze Slévárny Heunisch. V minulosti proti smradu bojovali peticí a se zástupci podniku se snažili najít společnou řeč. Ačkoliv se společnost obvinění nejdřív bránila, místním dal za pravdu kraj, jenž nařídil emise častěji měřit a snížit je na třetinu. Za rozhodnutí se poté postavilo i ministerstvo životního prostředí. 

V posledních měsících proto firma testovala různé možnosti, jak pachovou stopu z výroby omezit. „Intenzivně hledáme řešení v oblasti vstupních surovin, či technologií upravující vzdušninu z komínů. V září to byla adsorpce pachů pomocí aktivního uhlí, před prázdninami to byly testy ionizační technologie, na jaře technologie gelových plátů,“  uvedl ředitel slévárny Jens Heunisch.  

I přesto se ale uspokojivé řešení najít nepodařilo. Vedoucí výroby Ondřej Bouška argumentuje, že v současné době využívají nejkvalitnější suroviny, jaké trh nabízí, ale pach nadále zůstává. Podle představitelů podniku totiž neexistuje technika, která by umožnila limity těkavých organických látek (TOC) určené krajským úřadem dodržet. Nyní výrobci čekají na výsledky testů u technologií, které by mohly omezovat zápach u výduchů.

Brněnská slévárna, na kterou si lidé stěžují, musí snížit emise. Potvrdil to soud

Brněnská Slévárna Heunisch musí na třetinu omezit emise způsobující zápach. Rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu, které dříve potvrdilo ministerstvo životního prostředí, nyní potvrdil i Krajský soud v Brně, který zamítl žalobu slévárny....

Běh na dlouhou trať

Problém se podle Heunische netýká pouze brněnské slévárny, ačkoliv jsou jediná společnost konfrontovaná s takto nízkým limitem TOC, jež jsou hlavní zdrojem zápachu. „Stávající normy a limity nedokážou pachy reálně uchopit a řešit je, proto je třeba společně hledat nová řešení,“ upřesnil Heunisch a dodal, že na rozklíčování situace budou potřeba dlouhé roky výzkumu.

Na jaře stanovené normy ale posvětil i Krajský soud v Brně, k němuž podala slévárna žalobu. Vedení firmy průběh soudního sporu až do jeho skončení nechce komentovat. Neupřesnilo ani, zda podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Slévárna Heunisch Brno se zaměřuje na výrobu odlitků z šedé litiny a ze speciální litiny nízkolegované cínem. Produkce firmy je určena pro traktorový a dopravní průmysl, kam směřují její odlitky pro motory, převody a nápravy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slévárna Heunisch Brno/Facebook

Štítky Brno, slévárna, ovzduší, soud, Heunisch, zápach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Kolik pětiletek je ten smrad produkován ? Asi je to ostudné systémové selhání - tedy jako skoro vždy managementu. Snížit jim výplaty a řešení bude coby dup.

Středa, 25. října 2023, 23:22Odpovědět

Smrdíme, ale nechceme, vzkazuje lidem kritizovaná brněnská slévárna  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.