Sýr označený jako Gouda Holland, který na první pohled jevil známky zkažení, odhalili při své návštěvě potravináři v jedné z poboček obchodního řetězce Kaufland v jihomoravské metropoli. Podle obchodníků nepochybil obchod při skladování, ale výrobce.
Dvousetgramové balení sýra typu gouda původně z Nizozemska padlo do oka kontrolorům v bohunické prodejně Kaufland. Inspektoři našli na povrchu sýra označeného jako Gouda Holland viditelnou plíseň.
Celé kolonie nebezpečných plísní následně odhalili pod neporušeným obalem u všech kontrolovaných balení na prodejně v ulici Kamenice. Odborníci před konzumací takového sýra varují.
„Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení,“ sdělili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce na svém webu Potraviny na pranýři.
Za nevyhovující stav sýra podle kontrolorů nemohou pracovníci konkrétní prodejny, ale výrobce. „Při kontrole nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku, potravina neměla prošlé datum použitelnosti,“ uvedli na webu potravináři.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
opravdu si řetězce myslí, že čeští lidé sežerou všechno? i plesnivé a zkažené potraviny? mají nasazené ceny neskutečně, tak aspoň zdravotně nezávadné-jinak aŤ si to hovada strčí někam!!!
Jak se z GOUDY stane zázrakem NIVA!! Co se stane, když sníte sýr s plísní?
Nebezpečí konzumace plesnivého sýra
Písně mohou přenášet škodlivé bakterie, včetně E. coli, Listeria, Salmonella a Brucella, z nichž všechny mohou způsobit otravu jídlem (5, 6). Mezi příznaky otravy jídlem patří zvracení, bolest žaludku a průjem. V závažných případech může vést ke smrti.
Co mám dělat, když jsem snědl plesnivý sýr?
Pokud je váš sýr tvrdý nebo poloměkký, jako je čedar, parmezán nebo švýcarský, Detwiler říká, že můžete odříznout plesnivou část a sníst zbytek sýra. "Odřízněte alespoň jeden palec kolem a pod plesnivým místem," říká.
Může vám trochu plísně na sýru způsobit nevolnost?
Sečteno a podtrženo: Jíst plesnivé jídlo vám pravděpodobně nezpůsobí nevolnost, ale většinu potravin byste měli při prvních známkách chmýří vyhodit. Abyste zabránili růstu plísní, řádně zab alte všechny potraviny a uložte je do čisté a suché lednice.