Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Padesátka strážníků jihomoravských městských policií spojila síly a hromadně v Brně darovala krev

Strážníci brněnské městské policie se dnes sešli s jejich kolegy z Modřic, Šlapanic, Tišnova a Židlochovic ve Fakultní nemocnici u svaté Anny k hromadnému darování krve. Chtějí tak nejen doplnit krevní zásoby, ale také inspirovat k dobročinnosti další lidi.

Více než padesát strážníků se dnes sešlo na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, aby hromadně darovali krev. „Strážníci jsou tradičními a pravidelnými dárci. Smyslem tohoto projektu je kromě primárního doplnění krevních zásob také snaha inspirovat k dobročinnosti všechny, kterým to jejich zdravotní stav umožňuje,“ řekl Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Kromě členů Městské policie Brno se do hromadného odběru zapojily i hlídky z Modřic, Šlapanic, Tišnova a Židlochovic. „Naše oddělení modřické městské policie už dávalo dohromady nějaké dárce, a pak nás kontaktovala městská policie Brno s tím, jestli se nechceme zapojit. Na to, jak jsme menší oddělení se nám podařilo sehnat docela dost lidí a teď už jen zbývá doufat v to, že se zase takováto akce bude opakovat,“ uvedl pro Brněnskou Drbnu Lukáš Krakowczyk, vrchní komisař Městské policie Modřice.

Darovat krev přišli jak prvodárci, tak i ti, kteří chodí pravidelně. „Tohle je můj šestý odběr, ale protože nemám úplně super žíly tak je to vždycky boj, aby mě vycucli. Mám naštěstí trochu vyšší tlak, takže odběry krve snáším dobře. Člověk je pak sice trošku unavený přes den, ale motivuje mě to, že moje krev může někomu zachránit život,“ sdělil Brněnské Drbně strážník Městské policie Brno Petr Jelínek.

Nemocnice u svaté Anny sice loni zaznamenala nárůst počtu dárců, ale podle ředitele FNUSA Vlastimila Vajdáka, krve není nikdy dost, a tak je výzva k darování stále aktuální. „Doufáme, že tato akce motivuje další lidi, kteří se inspirují a půjdou také darovat krev. Máme nedostatek krevních skupin A mínus a 0 negativní, takže doufáme že tímto hromadným odběrem doplníme zásoby,“ uvedl tiskový mluvčí FNUSA Jiří Erlebach.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Brno, Kateřina Lunerová

Štítky městská policie, FNUSA, darování, krev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padesátka strážníků jihomoravských městských policií spojila síly a hromadně v Brně darovala krev  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.