Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V ulicích Brna se loni povalovalo třicet tisíc použitých stříkaček. Pomohou speciální kontejnery

Do ulic jihomoravské metropole uživatelé drog loni pohodili více než třicet tisíc použitých stříkaček. Strážníkům se sběrem pomáhají lidé, kteří sami mají zkušenost se závislostí a sociálním vyloučením. K úbytku nebezpečného materiálu ve městě mají přispět speciální sběrné kontejnery i hromadné akce pořádané terénními pracovníky.

Pomáhají lidé s drogovou minulostí

Společnost Podané ruce v ulicích Brna zapojuje lidí s vlastní drogovou zkušeností do pomoci uživatelům v náročných životních situacích. Takzvaní peer pracovníci již pátým rokem distribuují harm reduction materiál a potravinovou pomoc lidem, ke kterým se běžní terénní pracovníci nedostanou.

Uživatelům poskytují například základní zdravotní poradenství, mění jim injekční materiál a doprovází je na léčbu a testování infekčních nemocí.

Harm reduction jsou přístupy snižování poškození drogami u lidí, kteří v současnosti drogy užívají a nemají motivaci přestat. Jedná se např. testy na infekční onemocnění, zdravotnický materiál a čisté stříkačky.

„Peeři jsou v terénu jako doma, mají blízké kontakty s drogovou komunitou. Důvěra mezi peerem a klientem je tak mnohem vyšší než například u sociálního pracovníka,“ sdělila sociální pracovnice a koordinátorka peerů Společnosti Podané ruce Monika Čtvrtníčková.

Dodala, že peeři podle ní mohou sdílet vlastní zkušenosti a dostávají se ke skrytým komunitám uživatelů, kteří běžné služby nenavštěvují.

Sběrné kontejnery v Brně

Peer pracovníci se v jihomoravské metropoli pohybují hlavně v Komárově a Brně-sever na ulicích Cejl, Dornych a Tkalcovská. V lokalitách služba nainstalovala speciální kontejnery, do kterých mohou uživatelé drog vhazovat použitý injekční materiál.

„Kontejnerů přibývá, což hodnotím opravdu pozitivně. Peeři se v dané oblasti vyskytují pravidelně, mohou lépe edukovat tamější uživatele, protože je blíže znají, a navíc kultivují okolí místa,“ vysvětlila Čtvrtníčková.

Pravidelný sběr stříkaček

Skupina také pravidelně pomáhá se sběrem injekčních stříkaček ve veřejném prostoru i skrytých komunitách uživatelů drog.

„Dohromady jsme za minulý rok posbírali 30 247 kusů použitých stříkaček. Zorganizovali jsme také různé akce, například úklid města spolu s terénními pracovníky. Za jeden den jsme sesbírali šest stolitrových pytlů odpadu a osmdesát pohozených stříkaček.“ popsala Čtvrtníčková.

Peeři tímto způsobem pomáhají také hlídkám městské policie, které mají likvidaci použitého injekčního materiálu na starost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Podané ruce

Štítky drogy, stříkačky, ulice, město, kontejner, Podané ruce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ulicích Brna se loni povalovalo třicet tisíc použitých stříkaček. Pomohou speciální kontejnery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.