Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nevstupujte do lesa na severu Brna, vyzývají odborníci. Lesníci kácí stromy napadené kůrovcem

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny nechal od soboty vydat zákaz vstupu do části lesa na severu Brna. Zákaz se týká plochy přesahující jednatřicet hektarů, platit má do 20. března. Důvodem je nahodilá těžba suchých a kůrovcem napadených stromů a to, že oblast navštěvuje velké množství cyklistů, kteří nerespektují pokyny lesníků.

Nejvíce kůrovec řádil u Kociánky

Zákaz vstupu se týká polesí Vranov a Soběšice poblíž ulice Kociánka. „Nebezpečných odumřelých stromů je velké množství a jsou rozptýleny nepravidelně po celém území, které je velmi frekventované. Nachází se zde nelegální trailové cesty pro kola, skokánky, a nemůžeme tady bezpečně těžit. Je to rizikové pro cyklisty i lesníky a dodavatelé pak tady nechtějí pracovat,“ uvedl vedoucí polesí Vranov Ivo Březina.

Lesní podnik podle něj k zákazům vstupu s ohledem na administrativní náročnost často nepřistupuje. „Je to jen kvůli bezpečnosti a lidem, kteří nedodržují pravidla. V oblasti se budou pohybovat těžební čety s těžkou lesní technikou, potřebujeme mít na práci klid. Samozřejmě to děláme i přes zimu, kdy je tady míň lidí,“ řekl Březina. Na zákaz vstupu upozorňují cedule, je vyznačený také třeba na mapách.cz.

„Nebudeme pracovat rovnoměrně, ale v souladu s tím, jak to příroda a technika dovolí. Zákaz vstupu platí i v případě, kdy v lokalitě nebudou těžební skupiny pracovat. Stále se jedná o pracovní prostor, v němž mohou být lidé ohroženi na zdraví a životě,“ dodal Březina.

Vzniknou dráhy pro cyklisty i místo pro děti

Po vytěžení chtějí správci jednat s organizací Freestyle PRO Brno, se kterou by se domluvili na vytvoření několika legálních trailových cest. Její předseda Jakub Vodička spolupráci vítá. „Dráhy se tam budují několik let, většinou svépomocí, lidé to dělají ve svém volném čase. Jsme rádi, že nyní budou lépe organizované, budeme tam třeba dělat i nějaké kroužky s dětmi. Celkově se místo díky tomu zvelebí,“ míní Vodička.

Lesních trailů v Brně podle něj moc není. „Tahle oblast je do jisté míry výjimečná. Je zažitá a bude dobré mít jistotu, že cesty nikdo neponičí. Třeba v Bystrci si lidé vytvořili takové skoky v lese, ale když se změnil majitel pozemku, tak je nechal srovnat se zemí,“ poznamenal Vodička.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky lesy, příroda, cyklistika, turistika, zákaz vstupu, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevstupujte do lesa na severu Brna, vyzývají odborníci. Lesníci kácí stromy napadené kůrovcem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.