Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bruslaři, kteří vyrazí na přírodní plochy, si musejí dávat pozor na tenký led i díry od otužilců

I přes neutuchající mrazy je na některých vodních plochách v Brně a okolí led pořád slabý. Na všech měřených místech nedosahuje doporučovaných dvanáct centimetrů pro bezpečný pohyb osob po zamrzlých přírodních plochách.

Nejtenčí led je na Brněnské přehradě, nejtlustší naopak v Žebětíně

V posledních týdnech je pro hlídky poříční jednotky městské policie měření tloušťky ledu na brněnských vodních plochách před víkendem téměř povinností. Snaží se tak zabránit nebezpečnému bruslení na nedostatečně zamrzlé přehradě či rybníku.

Nejnebezpečnější oblastí je v tuto chvíli podle strážníků Rokle na Brněnské přehradě. Síla zamrzlé hladiny se tam pohybuje od jednoho do pěti centimetrů. „U Sokolského koupaliště má led tloušťku okolo osmi centimetrů. V Přístavišti led narostl na průměrných deset centimetrů a stejnou hodnotu nahlásila hlídka i od Medláneckého rybníka,“ řekl Jakub Ghanem, mluvčí Městské policie Brno.

Nejvyšší hodnoty naopak naměřili strážníci na rybníku v Žebětíně, a to jedenáct a půl centimetru. Bezpečnost na zamrzlých přírodních plochách ale brněnská městská policie nemůže nikdy zaručit, i když naměří doporučovanou tloušťku dvanáct centimetrů. „Síla zamrzlé hladiny se může v jednotlivých lokalitách vodní nádrže výrazně lišit. Ovlivňují ji vodní proudy, bahenní plyny a další faktory,“ vysvětlil Ghanem.

Bruslaři musí dávat pozor na čerstvě zamrzlé díry po otužilcích

Dalším měřeným místem jsou rybníky v Mariánském údolí. Tam strážníci naměřili deset centimetrů. Pouze o jeden centimetr méně má led na Splavisku a chrlickém biotopu. „Na poslední jmenované ploše je děr vyřezaných otužilci hned několik a pro bruslaře mohou představovat riziko. Otvor se během několika hodin může na povrchu zacelit, pro sportovce nemusí být viditelný, ale je velice tenký a křehký,“ upozornil Ghanem.

Otužilcům proto strážníci doporučují, aby nevyřezávali díry do ledu v místech, kde je velká hloubka, a aby je vždy pro ostatní návštěvníky zřetelně označili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky led, Brněnská přehrada, bruslení, měření

Bruslaři, kteří vyrazí na přírodní plochy, si musejí dávat pozor na tenký led i díry od otužilců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.