Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dělníci na jižní Moravě chystají terén pro sanatorium. Stavět začnou v půlce ledna

Po více než patnácti letech začíná stavba Sanatoria Pálava. Zdravotní středisko bude stát tři čtvrtě miliardy korun, zhruba třetinu nákladů pokryjí dotace z Národního plánu obnovy. Na zařízení začnou dělníci pracovat v půlce ledna. První pacienty rehabilitační centrum přijme v roce 2026.

Základní kámen položí v březnu

Dělníci v jihomoravských Pasohlávkách dokončují přípravné práce na staveništi, kde do dvou let vyroste moderní sanatoriím. Pracovníci odváží přebytečnou zeminu a celý areál také obehnali plotem. Odborníci souběžně se vyhotovují projektovou dokumentaci, aby stavba mohla za týden odstartovat

„Koncem prosince nám oficiálně datovou schránkou přišlo potvrzení o přidělení dotace 289 milionů korun z Národního plánu obnovy.  Ale už předtím začala příprava staveniště. V půlce ledna odstartují výkopové práce, datum poklepu základního kamene tak plánujeme na začátek března,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hrubá stavba objektu bude hotová do konce letošního roku. Předání kompletní stavby investorovi je plánováno na přelomu let 2025 a 2026, se zahájením zkušebního provozu se počítá v průběhu ledna 2026. Celkové náklady na stavbu Sanatoria Pálava odborníci vypočítali na 784 milionů korun bez DPH, dotace tedy pokryje více než třetinu nákladů.

Rehabilitace po nemoci i úrazu

Sanatorium Pálava zajistí chybějící následnou léčebně rehabilitační péči o pacienty po těžkých a kritických stavech v oborech neurologie, neurochirurgie, traumatologie a ortopedie. Léčebný ústav nabídne 214 lůžek a jeho cílem je, aby Sanatorium Pálava tvořilo společně s Rehabilitačním ústavem Kladruby a Rehabilitačním ústavem Hrabyně páteřní síť odborných rehabilitačních ústavů v České republice.

Počet lidí, kteří odbornou rehabilitační péči v současné době potřebují, je vyšší, než jsou kapacity zařízení. Nové centrum léčebné rehabilitace umožní lidem začít po vážných úrazech nebo cévních mozkových příhodách dříve rehabilitovat, díky čemuž se rychleji dostanou zpátky do běžného života.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Webkamera Pasohlávky

Štítky Pavlovské vrchy, terén, dotace, základní kámen, Jan Grolich, Pasohlávky

Dělníci na jižní Moravě chystají terén pro sanatorium. Stavět začnou v půlce ledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.