Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Brna zkoumají ukládání mikroplastů v zemědělství. Testují půdu, plodiny i drůběž

Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně zjišťují, kolik je mikroplastů a nanoplastů v zemědělské půdě. Testují ale i polní plodiny i hospodářská zvířata. Vyvíjejí také přístroj, který do budoucna umožní množství miniaturních plastových částic a jejich cestu z půdy do potravin sledovat.

Plasty v těle zvířat i lidí

Do hledáčku brněnských vědců se dostaly mikroplasty a jejich dopad na zemědělství. Látka je v životním prostředím totiž jedním z velkých soudobých problémů. Ze studie Světového fondu na ochranu přírody vyplývá, že člověk za týden pozře zhruba pět gramů mikroplastů, což odpovídá platební kartě.

S projektem oborníci z univerzity začali loni na jaře a nyní analyzují první vzorky. Letos budou cíleně krmit mikroplasty drůbež a sledovat, jak se částice přesouvají jednotlivými orgány, částmi těla, svaly a krví zvířat. V poslední fázi výzkumu se vědci zaměří na monitorování škodlivin přímo na vybraných farmách, zaměří se zejména na jih Moravy a Vysočinu.

Mikroplasty vznikají například rozpadem větších produktů, jako jsou tašky či lahve. Uvolňují se ale také při praní syntetického oblečení nebo sjíždění pneumatik. Pro lidské zdraví představují riziko, které ještě není tak dalece prozkoumané.

„Spousta experimentů se dělá na laboratorních potkanech nebo myších, větším živočichům se ale nevěnuje pozornost. Právě proto se chceme posunout směrem k hospodářským zvířatům. Takový výzkum může být unikátní,“ uvedl Pavel Horký z Mendelovy univerzity.

Pokusy ve skleníku

Vedle experimentů se zvířaty čeká výzkumníky také pokus ve sklenících. Mikroplasty budou aplikovat do půdy, do níž následně vysadí nejčastěji pěstované plodiny jako kukuřici nebo pšenici. V tomto případě budou sledovat, jak se z půdy dostávají plasty do různých částí rostlin.

„Kolegové z Akademie věd nyní pracují na vývoji speciálního čipu. Využíváme metodu spektroskopie s optickou pinzetou, která umožňuje jak zachycení, tak analýzu mikroplastů, řekl Horký.

Nový přístroj k měření

Do budoucna by vědci rádi rozšířili možnost analýzy i na lidské tělo a analytický nástroj chtějí odborníci nabídnout ke komerčnímu využití.

„Stejně jako v současnosti kontrolujeme obsah mykotoxinů nebo antibiotik, možná do budoucna budeme sledovat i výskyt mikroplastů. Nabízí se ale využití i mimo zemědělství. Přemýšlíme také nad využitím v humánní oblasti u lidských tkání,“ poznamenal Horký.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky mikroplasty, zemědělství, užitkové rostliny, Mendelova univerzita v Brně, Brno

Vědci z Brna zkoumají ukládání mikroplastů v zemědělství. Testují půdu, plodiny i drůběž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.