Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prodejce v Brně nabízel maso z uhynulých kaprů, pak napadl kontrolující inspektorky

V předvánočním období provedli inspektoři Státní veterinární správy v Jihomoravském kraji 116 kontrol prodejců kaprů. Pouze čtyři kontroly skončily zjištěním závady. Velmi závažné bylo zjištění u jednoho z prodejců v centru Brna, který lidem nabízel maso z uhynulých kaprů a navíc fyzicky napadl kontrolující veterinární inspektorky.

Málo kyslíku, hodně ryb a špatná hygiena

Ve dvou případech prodejci porušili předpisy v oblasti ochrany zvířat před týráním. „Jednalo se o úhyn ryb z důvodu nedostatku kyslíku ve vodě a příliš vysokého množství ryb v nádrži,“ vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Ve třech případech inspektoři zjistili závady v oblasti hygieny prodeje ryb a manipulace s vedlejšími živočišnými produkty. Dva prodejci nenahlásil Krajské veterinární správě místo a dobu prodeje. „Část nedostatků byla řešena na místě uložením blokové pokuty, další budou řešeny následně v přestupkovém řízení,“ vysvětlil mluvčí.

Muž v Brně prodával leklé kapry a napadl inspektorky 

Těžko uvěřitelný případ musely řešit inspektorky během kontroly prodejce, který kapry prodával v brněnské Gorkého ulici. „Bylo zjištěno, že voda v kádi s rybami nebyla okysličována a všechny ryby byly leklé. To ale prodejci nebránilo v tom, aby uhynulé kapry postupně vytahoval z kádě, poté je omráčil a provedl vykrvovací vpich jako u živých ryb, vykuchal a naporcoval,“ uvedla ředitelka Krajské veterinární správy SVS pro Jihomoravský kraj Jana Kozáková.

Filety z leklých kaprů muž házel do plastové přepravky na zemi na chodníku. Když inspektorky prodejci řekly, aby okamžitě skončil s porcováním mrtvých ryb a aby jejich maso nenabízel k prodeji, reagoval muž bezprecedentně.

„Veterinární inspektorky fyzicky napadl, vytlačil je ze stánku a znečistil jim oděv. Jedné z nich vytrhl z ruky plechovku se sprejem na označení nepoživatelných potravin a odhodil ji několik desítek metrů daleko,“ popsala situaci Kozáková.

Na místo přijela hlídka státní policie a Státní veterinární správa prodejci nařídila, aby odstranil 50 kilogramů uhynulých a 40 kilogramů už naporcovaných kaprů a aby následně předložil správě doklad o likvidaci. „Ve správním řízení mu bude uložena pouta za porušení hygienických předpisů i za maření úředního dozoru,“ dodal k bizarnímu případu mluvčí Petr Vorlíček.

Nejvíce kontrol z republiky provedli inspektoři v Jihomoravském kraji

Po celé republice zkontrolovali inspektoři před Vánocemi přes 670 prodejců kaprů. „Nějakou závadu zjistili pouze u 1,6 procenta z nich. Meziročně tak došlo opět ke zlepšení a snížení počtu závad. Mezi nejčastější porušení zákona patřily prohřešky proti hygieně, druhou nejčastější závadou byla porušení zásad welfare a také nenahlášení prodejního místa SVS,“ uvedl mluvčí a dodal, že prodejci ryb v Česku nahlásili téměř tři tisíce prodejních míst.

Nejvíce kontrol provedli inspektoři právě v Jihomoravském kraji, kde je v posledních letech nejvíce prodejních míst. „Do velké míry zásluhou několika pojízdných prodejců, kteří postupně objíždějí stovky míst,“ uzavřel Vorlíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní veterinární správa

Štítky kapři, kontrola, prodejce, napadení, Vánoce, Brno

Prodejce v Brně nabízel maso z uhynulých kaprů, pak napadl kontrolující inspektorky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.