Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z parku narkomanů chce Brno udělat oázu klidu. Přestavbu začne příští rok

Rok od představení vizualizace se Brno posunulo v přípravách na přestavbu nepřívětivého prostoru u Domu umění na Malinovského náměstí. Lokalita, jíž kromě funkcionalistické budovy dominuje park Koliště či parkovací plocha, podstoupí v nejbližší době proměnu. Od změny si politici slibují, že se tamější okolí stane přívětivé pro veřejnost.

Na investici schválili radn Brna na posledním jednáníinvestiční záměr. Po novém roce chtějí zjistit, kde vezmou na nákladnou investici peníze. „S novým rokem začneme s hledáním projektanta, který na základě idejí ze soutěže připraví studii. Pokračovat budeme projektovou dokumentací, která zpřesní mimo jiné i požadavky na finance a dobu výstavby. V tuto chvíli předpokládáme, že investice překročí 130 milionů korun s DPH. Samotné práce začnou nejdříve za tři roky,“ sdělil náměstek primátorky pro investice René Černý (ANO).

Úpravy okolí Domu umění objekt opticky propojí s parkem. Zároveň se vybuduje bezbariérový vstup do objektu. „Vznikne zde i vodní prvek, mělká fontána s mlžícími tryskami, která bude alternativně fungovat jako zpevněná plocha, využívaná k pořádání kulturních akcí. Pro ty bude sloužit i nový hudební pavilon, který vybudujeme ve střední části parku. Všechny stromy v parku čeká odborné ošetření. Nové stromy se objeví na místě dnešní zahrádky Zemanovy kavárny nebo u ulice Za Divadlem, kterou rovněž opravíme i se zřetelem k cyklistické dopravě,“ doplnil náměstek primátorky pro životní prostředí Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Ráj narkomanů 

Park v ulici Koliště nepatří mezi Brňany k nejoblíbenějším místům. Veřejné prostranství, jež leží na hranici takzvaného Bronxu, se potýká například s narkomany. Strážníci v lokalitě pravidelně vysbírají desítky injekčních stříkaček. „Jedná se o místo, na které pravidelně dohlíží hlídky městské policie. Co se týče injekčních stříkaček, jedná se o jednu z nejproblematičtějších lokalit v Brně. Jehly nacházíme nejčastěji v tamním křoví,“ sdělil už dříve Drbně Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Město nyní doufá, že rekonstrukce, jež vyjde podle odhadů na 80 milionů korun, změní park k lepšímu. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) se plocha po rekonstrukci stane vstřícnou a příjemnou pro veřejnost i návštěvníky výstav. Právě s těmi se v budoucnu počítá. „Důležitý přínos návrhů spočívá v propojení prostoru před Domem umění a parku Koliště I. Umožní totiž prezentovat soudobou prostorovou tvorbu i za Domem umění a výrazně rozšíří pobytové možnosti kultivovaného zeleného prostoru v centru města,“ dodala už dříve ředitelka Domu umění města Brna Terezie Petišková.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Brno

Štítky Brno, Zeleň, Investice, Narkomani

Z parku narkomanů chce Brno udělat oázu klidu. Přestavbu začne příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.