Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie při útoku v Praze postupovala profesionálně. Kritizují neznalí, míní bezpečnostní analytik z Brna

Čtvrteční zásah policie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy proti střelci vnímá politolog a bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně jako profesionální. Hodnotí jej jako velmi rychlý, policie podle něj zároveň měla jen omezené množství informací a musela se rozhodovat v časové tísni tak, aby minimalizovala škody. Nejtragičtější podobný případ v české historii si vyžádal 14 obětí z řad studentů a dalších lidí, zemřel také pachatel.

Kritika podoby zásahu, která se objevuje zejména na sociálních sítích, podle Krause „odráží spíše neznalost laické veřejností“. „Bylo tam ohromné množství proměnných. Nebylo jasné, kde se pachatel pohybuje, jak je vyzbrojen, zda je sám nebo zda nejsou někde v budově nastražené výbušné systémy. Zároveň není jednoduché identifikovat střelce od rukojmích nebo civilistů," uvedl Kraus.

Z videa prezentovaného na páteční tiskové konferenci lze podle něj usuzovat, že zásahová jednotka postupovala profesionálně. „Jsou k tomu vycvičeni a vědí, co dělají. Záznam ukazoval taktické postupné čištění budovy, policie neopomenula nic zásadního. Při svém postupu si musí být jistá, daní je, že to trvá delší dobu, tak velkou budovu ale nejde prohledat za pár minut a i tak to bylo velice rychlé," dodal. Doba zásahu je podle něj také důvodem, proč střelce policisté nezastavili, když byl spatřen na střešní terase. „Mít někde odstřelovače, to je logisticky náročné a chystá se to dlouho. Obsadit okolní budovy lze třeba v situaci, kdy někdo přepadne banku a rukojmí tam drží několik hodin," poznamenal.

Zatímco zásahová jednotka je na podobné situace cvičená, jiné složky policie mají nevýhodu. „Na místě mohou být nejdříve třeba lidé z dopravní policie nebo kriminálky, pro čištění budovy je nutná zásahovka. Kdyby tam někdo bezhlavě vtrhl, mohl napáchat ještě víc škody," míní. Incident podle něj nicméně vyvolá debatu, zda by i řadoví policisté neměli být trénováni a vybaveni na podobné druhy zásahu.

Možné podcenění situace naznačuje Kraus ve chvílích, které předcházely střelbě. Policie dostala po poledni informaci o tom, že mladý muž z obce Hostouň měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později zjistila, že v Hostouni byl nalezen mrtvý otec podezřelého, po jeho synovi poté vyhlásila pátrání. Policie zjistila, že muž bude mít přednášku v Celetné ulici v Praze. Evakuovala proto tamní budovu filozofické fakulty, střelba byla ale následně hlášena z hlavní budovy na náměstí Jana Palacha.

„Když se ale podíváme na časovou souslednost, tak policie má kusé informace o ztraceném studentovi, o tom, že může spáchat sebevraždu a někam odjel. Nemůže ale přepjatě reagovat na jakoukoliv hrozbu, je to otázka vyhodnocení. Zpětně se může zdát, že ji podcenila, ale je třeba si uvědomit, že v Česku nemáme historii takových incidentů. Ze zkušenosti vyplývá, že spíše spáchá sebevraždu, než že bude střílet okolo sebe. Dosud jsme žili v zemi, kde se tyto incidenty prakticky nestávají," řekl. V reakci na čtvrteční tragickou událost se může změnit nejen přístup policie, ale také škol. Podle Krause by bylo vhodné personál vzdělávat v tom, jak bezpečně budovu evakuovat nebo jak se zabarikádovat.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Masarykova univerzita, Praha, útok, policie

Policie při útoku v Praze postupovala profesionálně. Kritizují neznalí, míní bezpečnostní analytik z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.