Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě stávkovaly stovky škol. Žáci vyrazili na bruslení nebo do bazénu

V Jihomoravském kraji dnes zavřely stovky škol. Brněnskému magistrátu nahlásilo zapojení do celorepublikové výstražné stávky přes sto mateřských a základních škol. Krajem zřizovaných škol stávkovalo 93, většinou šlo o střední školy a gymnázia. Všechny základní školy a část mateřských dnes přerušily provoz také v Blansku, Hodoníně, Břeclavi a dalších obcích. Ve Znojmě stávkovalo šest mateřských a pět základních škol, v provozu byla pouze základní škola v Příměticích a mateřská škola v Mramoticích.

Na jižní Moravě je přes 680 mateřských škol, více než 490 základních škol a téměř 130 středních škol. Odborový svaz uvedl, že se do protestů v Jihomoravském kraji zapojilo 703 školských zařízení.

Odbory stávkou usilují mimo jiné o více peněz pro školství. Nelíbí se jim také návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu. Poukazují na to, že to povede ke snížení kvality výuky. Chtějí také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes v Brně uvedl, že kolem stávky ve školství kolují nepravdivé informace. Nebudou se masivně rušit nepedagogická místa ani rozdělené třídy, řekl.

Podle školských odborů se do stávky zapojilo v různé míře 74 procent regionálních škol. Na jižní Moravě evidují desítky zařízení, které se stávku rozhodly viditelně podpořit, ale práci nepřerušily. Patří mezi ně třeba soukromé gymnázium v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Ředitel školy Stanislav Laštůvka uvedl, že jako soukromá škola se rodičům zavázala k výuce. Pedagogický sbor ale s důvody stávky souhlasí a žákům je vysvětluje.

Otevřené v pondělí zůstalo také brněnské gymnázium na třídě Kapitána Jaroše. „Důvodům stávky rozumíme, nesouhlasíme s výrazným snižováním odučených hodin. Kdo chce, mohl si za symbolickou cenu koupit placku s nápisem Jaroška proti škrtům ve školství. Podporujeme ale požadavky odborů, ne stávku. Jsem proti nátlakovým akcím a spíše prosazuji jednání. Myslím, že asociaci ředitelů se nakonec podařilo upravit původní návrh, který by byl pro řadu škol včetně nás likvidační, do podoby, z které sice nejásáme, ale jsme schopni ji snést," řekl ředitel gymnázia Jiří Herman.

V Brně se do protestní akce zapojilo 107 mateřských a základních škol. „Stávka je jednou z krajních možností, jak mohou pracovníci vyjádřit své obavy o vývoj školství v České republice, případně stanovit své požadavky na zlepšení situace v oboru. Ředitelé a ředitelky škol zapojených do stávky jsou si vědomi možných komplikací pro rodiče dětí. Zároveň však doufají, že je rodiče či zákonní zástupci v nastalé situaci pochopí," uvedla radní pro školství Irena Matonohová (STAN).

Děti, kterým odpadla výuka, mohly v Brně strávit den třeba v zábavním centru Vida!, které s ohledem na stávku v pondělí výjimečně otevřelo. Blansko nabídlo školákům v čase od 9:00 do 12:00 zdarma bruslení na zimním stadionu, děti v Kuřimi mohly celé dopoledne strávit na plavání.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Česko, stávky, Petr Fiala, vláda, školy, školství, Brno, Jihomoravský kraj, učitelé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Velice dobře tak udělali - zaslepené vládě ukázat, co jsou zač!!!!!!

Úterý, 28. listopadu 2023, 10:13Odpovědět

Na jižní Moravě stávkovaly stovky škol. Žáci vyrazili na bruslení nebo do bazénu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.