Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vodohospodáři před zimou vypustí Brněnskou přehradu. Hladina klesne o pět metrů

Brněnská přehrada se pomalu chystá k zimnímu spánku. Vodohospodáři tradičně snižují její hladinu kvůli případným jarním povodňovým průtokům, potřebným úpravám vodní nádrže i výlovu rybníka Bažinky. Po postupném vypouštění vody o zhruba třicet centimetrů za den bude zásobní prostor vodního díla zaplněný zhruba na čtyřicet procent.

Do zimního režimu převádí pracovníci Povodí Moravy Brněnskou přehradu. Od 1. listopadu postupně uvolňují zásobní prostor v údolní nádrži. Jako každý rok po skončení plavební sezony vodní dílo vypouští kvůli případnému zachycení jarních povodní.

„Zimní hladina nám poskytuje prostor v nádrži pro zachycení povodní, které mohou Brnu hrozit s jarním táním. Je ale dobrá také kvůli vymrznutí břehů a podzimnímu výlovu Bažinek,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Cílová kóta je stanovená na úrovní 224 metrů nad mořem. Tradičně vodohospodáři Brněnskou přehradu snižují o čtyři metry. Letos to ale bude ještě o metr víc kvůli instalaci kabelů k šesti novým míchacím věžím. „Odstartovala čtvrtá etapa opatření na podporu kvality vody v Brněnské přehradě tak, aby nedocházelo k masivnímu rozvoji sinic. Součástí této etapy je výměna kabelů míchacích věž,“ dodal.

Pracovníci upustí tolik vody, aby došlo k poklesu zhruba třicet centimetrů za den. Takové množství odpovídá manipulačnímu řádu a je bezpečné pro vodní živočichy. Právě sběr škeblí a jejich přesun do vodního prostředí je pravidelnou činností obsluhy přehrady.

Na Brněnské přehradě přitvrzují v boji se sinicemi. V Rakovecké zátoce přibude míchací věž

Velká letní vedra a minimální průtok vody jsou ideální živnou půdou pro sinice. Na Brněnské přehradě proti škodlivým organismům bojují už třináct let a nyní vodohospodáři opatření ještě posílí. Pět vzduchovacích věží vymění za účinnější míchací,...

„Zásobní prostor zůstane zaplněný z čtyřiceti procent. S ohledem na polohu a množství vody, které do vodního díla přitéká, probíhá následné plnění bez problémů a to i v případě malých sněhových zásob,“ uvedl mluvčí Povodní Moravy Petr Chmelař. Brněnská přehrada je jedna z mála nádrží, jež je plná až do podzimu. Opětovné napouštění vodohospodáři zahajují v březnu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky Brno, přehrada, Brněnská přehrada, voda, vodní nádrž, zima, vodohospodáři, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři před zimou vypustí Brněnskou přehradu. Hladina klesne o pět metrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.