Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Na Brněnské přehradě přitvrzují v boji se sinicemi. V Rakovecké zátoce přibude míchací věž

Velká letní vedra a minimální průtok vody jsou ideální živnou půdou pro sinice. Na Brněnské přehradě proti škodlivým organismům bojují už třináct let a nyní vodohospodáři opatření ještě posílí. Pět vzduchovacích věží vymění za účinnější míchací, jednu novou navíc přidají do Rakovecké zátoky.

Se začátkem prázdnin hygienici na mnoha místech v Česku ruší koupání kvůli přemnoženým sinicím. Prýglu, jak se v Brně vodním dílu na Svratce přezdívá, se ale podobné zákazy už nějakou dobu netýkají i díky opatřením Povodí Moravy. 

Aby situace plavcům dál úspěšně hrála do karet a mohli si vodní radovánky užívat bez kožních problémů, pustili se vodohospodáři do dalších kroků. Do konce roku postupně vymění pětici vzduchovacích věží za míchací, které jsou v boji proti škodlivým organismům efektivnější.

„Zvýšení počtu míchacích věží má za cíl, aby se teplá a okysličená voda u hladiny, ve které se sinicím daří, promíchala s chladnější, což zpomaluje jejich rozvoj a současně pozitivně okysličuje spodní bezkyslíkaté vrstvy nádrže,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Pracovníci do konce roku přidají jeden nový přístroj do Rakovecké zátoky a odpojí vzduchovací aparáty, které nahradí míchacími. Celkově tak pod hladinou Prýglu pojede na plné obrátky 21 kusů zařízení.

Masivní technologie fungují ruku v ruce s dávkováním síranu železitého, jenž omezuje vnik fosforu do vodní nádrže. „Srážení funguje velmi dobře a z podrobných dat je zřejmé, že většina rozpuštěného fosforu zachytí koagulant, a do nádrže se tak nedostává jako hlavní živina sinic,“ dodal.

Škodí i splašky chatařů

Každý rok vyjdou letní radovánky na 16 milionů korun, které s mezi sebou dělí rovným dílem Jihomoravský kraj a Brno. K levnějšímu řešení by do budoucna podle starosty Bystrce Tomaše Kratochvíla (ČSSD) přispělo také vybudování kanalizace, jež v lokalitě chybí. Zamezilo by se tak znečišťování přehrady splašky z okolních chat a domů, které sinicím prospívají.

Do Brněnské přehrady tečou splašky chatařů. Na potřebnou kanalizaci čeká okolí dvacet let

Stejně jako v dalších vodních nádržích, i na Brněnské přehradě se každé léto řeší otázka množení sinic. Proti znečištění už sice několik let účinně pomáhají opatření jihomoravských vodohospodářů, podle vedení městské části Brno-Bystrc je ale...

Už minulý rok proto navrhl, aby radní nechali vypracovat studii se šesti variantami na odkanalizování obou břehů. Nejčistší a nejrozsáhlejší možnost zahrnuje úsek od Obory ke stávajícímu napojení v oblasti Rakovce za 530 milionů korun. Návrh počítá s tím, že za stavbu zaplatí město 315,5 milionů korun, zbylých 214,5 milionů pak doplatí vlastníci nemovitostí. A přestože se řešení zdá být jednoduché, na podobné kroky lokalita čeká už přes dvacet let.

Povodí Moravy zahájilo projekt ke zlepšení stavu Brněnské přehrady v roce 2010 a od té doby kvalitu vody udržuje po celou sezonu na vyhovujících hodnotách. Letos vodohospodáři odstartovali práce se začátkem května. I přes vysoké teploty a nízký přítok vody se jim dařilo udržet kvalitu vody tak, aby byla vhodná ke koupání. Až před koncem srpna hygienici vodní dílo ohodnotili třetím stupněm z pětibodové stupnice, tedy se zhoršenou jakostí vody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Brněnská přehrada, léto, voda, opatření, Povodí Moravy, vodní nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnské přehradě přitvrzují v boji se sinicemi. V Rakovecké zátoce přibude míchací věž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.