Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Svařák za osmdesát korun, bramborák za dvě stovky. V Brně začaly vánoční trhy

K adventní atmosféře neodmyslitelně patří vánoční trhy a horký svařák či punč. Hladové žaludky pak v mrazivém počasí zasytí například bramborák, zelňačka nebo langoš. Brněnská Drbna přináší přehled, kolik za občerstvení a zábavu na trzích letos návštěvníci v jihomoravské metropoli zaplatí.

Na Zelném trhu stánkaři prodávají už od minulého týdne, na dalších brněnských náměstích svařené víno a bramboráky voní od pátečního dopoledne. Kromě nakupování dárků pro rodinu a blízké lidé vánoční trhy navštěvují zejména kvůli oblíbeným adventním lahůdkám. Prodejci tvrdí, že ceny pochutin zůstaly podobné jako loni, k uspokojení celé rodiny přesto budou návštěvníci potřebovat naditou peněženku.

Horké alkoholické nápoje v Brně stánkaři prodávají na každém rohu a servírují je do vratných kelímků, za každý zaplatí zákazník padesátikorunovou zálohu. Nejméně návštěvníci utratí za svařák, jehož ceny se pohybují mezi padesáti a osmdesáti korunami za dvě deci. Za punč si lidé připlatí, nejlevnější seženou za pětasedmdesát korun, nejdražší za pětadevadesát. Oblíbeným zimním nápojem je i teplá medovina, kterou v kioscích nabízí za šedesát až sto korun.

Děti prodejci lákají nealkoholický punč s ovocem, který rodiče vyjde na čtyřicet až šedesát korun. Mlsné jazýčky si můžou dopřát za pětasedmdesát korun horkou čokoládu, za šlehačku navrch si ale připlatí ještě dalších patnáct. V mrazivém počasí malé i velké zahřeje čaj, který stánkaři nabízí průměrně za čtyřicet korun.

Když návštěvníkům během procházky vánočně vyzdobeným centrem města vyhládne, mohou si dopřát například valašskou kyselici či fazolovou nebo gulášovou polévku za pětasedmdesát korun. Mnoho stánků nabízí také langoše nebo hranolky, ceny obou pochutin se pohybují mezi devadesáti a sto třiceti korunami. Smažené bramboráky stánkaři prodávají na váhu. Za nejmenší možnou porci zákazník utratí sto třicet korun, cena se ale může vyšplhat i přes dvě stovky.

Ratolesti zaujmou pestrobarevné kolotoče například na Zelném trhu, za tříminutovou jízdu doprovázenou zvukem koled z reproduktorů rodič z kapsy vytáhne padesátikorunu. Dominantou brněnských Vánoc je také vyhlídkové kolo na Moravském náměstí. Provozovatelé si za pětiminutovou jízdu účtují stovku, děti mají vstup za polovinu.

Ceny vybraných pochutin

  • Svařák: 50-80 Kč
  • Punč: 75-95 Kč
  • Dětský punč: 40-60 Kč
  • Medovina: 60-100 Kč
  • Čaj: 30-50 Kč
  • Horká čokoláda: 65-80 Kč
  • Polévky: 75 Kč
  • Bramborák: 130-200 Kč
  • Hranolky: 90-130 Kč
  • Langoš: 90-130 Kč

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, Vánoce, advent, vánoční trhy, jídlo, nápoje, svařák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Malý

V jídelně krakonoša za 125, i s polívkou.

Středa, 29. listopadu 2023, 06:37Odpovědět

Baron Kocharovski

na penězích nesedím, ale 200 kč za bramborák?! to bych musel být CHUJ, takže ne. zase taková "pecka" to není.

Neděle, 26. listopadu 2023, 19:37Odpovědět

Marie Glanczová

a kolik dáte v Praze za mleté hovězí a drůbeží, na které jste čekali celou noc?

Neděle, 26. listopadu 2023, 11:05Odpovědět

Josef Andrle

bramborák 200??když to někdo dá ,ja nikdy ani za padesát ,tak 15 korun ,max.Z mého života stál 1,-Kčs

Sobota, 25. listopadu 2023, 11:29Odpovědět

Svařák za osmdesát korun, bramborák za dvě stovky. V Brně začaly vánoční trhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.