Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jižní Moravě bojují proti domácímu násilí. Školí policisty a mluví s agresory

V Jihomoravském kraji se zaměřují na boj proti domácímu násilí, které zažívá až pětina obyvatel. Neziskové organizace pomáhají obětem traumatické zážitky zpracovat, důležitá je ale i práce s agresory. Pro násilníky proto zřídí terapie, díky kterým se naučí lépe ovládat vztek. Aby mohli u závažných případů účinně zasáhnout policisté, pořádají pro ně neziskovky odborná školení.

Neziskové organizace a policisté na jižní Moravě řeší problematiku domácího násilí, které je v českých domácnostech rozšířené nezávisle na vzdělání či sociálním postavení. „Podle výzkumu násilí v rodině na vlastní kůži zažije až dvacet procent obyvatel, ať už ve formě fyzického, sexuálního, psychického či ekonomického. Navíc v polovině případů jsou hrubému zacházení vystaveny děti,“ uvedla ředitelka organizace Spondea Kristýna Pešáková.

Spondea poskytuje podporu obětem všech věkových kategorií, nejvíce se ale zaměřuje na dospívající. Právě u mladých lidí totiž hrozí, že bez odborné pomoci budou pokračovat v agresivním chování svých rodičů. „U dětí vyrůstajících v násilném prostředí je několikanásobně vyšší riziko, že budou mít problémy ve vztazích, a dokonce horší psychické i fyzické zdraví,“ dodala Pešáková.

Řešením ale není pouze odborná péče s oběťmi, pozornost je třeba směřovat i na agresory. „K zastavení násilí v rodině bez práce s těmi, kteří se ho dopouštějí, dojde jen těžko. Práce s problémovými osobami zvyšuje bezpečnost všech a zamezuje předávání špatných vzorců chování mezi generacemi,“ řekla odbornice na rovnost žen a mužů Andrea Kyselá. V příštím roce vznikne na jihu Moravy několik terapeutických programů, které násilníkům pomůžou se zvládáním vzteku.

Bez výcviku chybují 

K rodinným neshodám, které vygradují v násilné činy, vyjíždí policisté. Řešit spory za zavřenými dveřmi je ale pro ně mnohdy obtížné, protože existuje jen velmi málo důkazů. „Je to specifický druh násilí. Lidé se chovají iracionálně a jsou ovlivnění emocemi,“ popsala soudní znalkyně Ludmila Čírtková.

Jihomoravská policie se proto účastní speciálního školení o správném přístupu k domácímu násilí. „Cílem je, aby násilí řešili specialisté s odpovídajícími znalostmi a zkušenostmi. Zpětným průzkumem jsme zjistili, že odborníci v práci s ohroženými nepochybili. Neškolení policisté ale v řešení obdobích případů chybovali často,“ sdělila policistka zabývající se domácím násilím v Jihomoravském kraji Hana Klodnerová.

Účinnost školení dokazuje nedávný také případ z Brna. Mladý pár se po krátké známosti sestěhoval a partner družce hned od začátku zakazoval kontakt s rodinou, ponižoval ji a při neuposlechnutí ji například bodal nůžkami do nohy. Žena hrubé chování partnera nahlásila, ale vlivem traumatu nezvládla vypovídat, zhroutila se a skončila v psychiatrické léčebně. Situace se ujal školený policista, kterému se podařilo získat její důvěru, a případ tak skončil před soudem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Spondea

Štítky Brno, policie, neziskové organizace, násilí, domácí násilí, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

...a u soudu si násilník vyslechl ty ty ty, a život šel dál. A jestli jí nepropíchl, žijí tam šťastně až do (její) smrti... Dobrou noc děti.

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 13:20Odpovědět

Na jižní Moravě bojují proti domácímu násilí. Školí policisty a mluví s agresory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.